More

  Brčko: Debata o nasilju u porodici

  Cilj debate bila je razmjena iskustava i praksi novinara i predstavnika institucija u oblasti izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju i iznalaženje djelotvornijih oblika saradnje i razmjene informacija sa institucijama i civilnim sektorom u oblasti zaštite žrtava nasilja.

  Komisija za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bila je u petak, zajedno s Udruženjem BH novinari, domaćin debate o nasilju u porodici koja je organizirana u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“ koji se realizira uz podršku Kancelarije UN Women u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

  Cilj debate bila je razmjena iskustava i praksi novinara i predstavnika institucija u oblasti izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju i iznalaženje djelotvornijih oblika saradnje i razmjene informacija sa institucijama i civilnim sektorom u oblasti zaštite žrtava nasilja.

  Lidija Ljubojević, predsjedavajuća skupštinske Komisije za ravnopravnost spolova, govorila je o aktivnostima na donošenju zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

  “Očekujem da će ovaj zakon uskoro biti upućen Skupštini i da će on u januaru konačno, nakon dvije godine, biti usvojen. Sam zakon neće riješiti problem nasilja u porodici ali će pomoći da se stanovništvo osvješćuje i takve slučajeve prijavljuje nadležnim institucijama”, rekla je Ljubojević.

  Ona je dodala da će donošenjem ovog zakona Brčko distrikt uhvatiti korak s okruženjem, posebno entitetima u kojima su ovi zakoni već na snazi.

  Rast slučajeva nasilja u porodici

  Halid Emkić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Policije Brčko distrikta, izjavio je da je za devet mjeseci ove godine zaprimljeno 15 prijava iz oblasti krivičnih djela protiv braka, porodice i omladine i da se u 14 slučajeva radilo o nasilju u porodici.

  “U svim slučajevima policijski službenici su postupili po odredbama Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH i preduzeli neophodne mjere i radnje s ciljem dokazivanja ovih krivičnih djela”, rekao je Emkić.

  Statistički podaci Tužilaštva Brčko distrikta BiH pokazuju rast slučajeva ovog krivičnog djela.

  Samir Beganović, portparol Tužilaštva, rekao je da je za deset mjeseci ove godine podneseno 19 prijava za krivično djelo nasilja u porodici, prijavljeno je isto toliko osoba, a deset optužnica je podignuto i potvrđeno.

  On je najavio izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

  “Pored općih mjera sigurnosti koje već postoje uvele bi se određene mjere koje bi bile usmjerene na zaštitu lica žrtava nasilja u porodici. Slijedit ćemo dobre primjere u rješenjima koja postoje u entitetima BiH i vjerujem da će u prvom kvartalu naredne godine ovaj zakon biti urađen”, rekao je Beganović.

  Osjetljivost izvještavanja o ovoj temi

  O problemu nasilja u porodici sa aspekta struke govorila je Devla Baraković, neuropsihijatar, ističući da iako nemaju statističke podatke u ljekarskoj praksi, bilježe slučajeve nasilja u porodici.

  Ona je ukazala na osjetljivost izvještavanja o ovoj temi s ciljem zaštite žrtava nasilja.

  Admir Kadrić, urednik u Radiju Brčko i predstavnik Udruženja BH novinari, istakao je da je veoma bitno da mediji pišu provjerene informacije, da ne pišu senzacionalistički i da sve slučajeve sa sudskim epilogom isprate do kraja i tako utiču na to da se smanji broj slučajeva nasilja u porodici.

  [Ustupljeno Otisku]
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty seven ÷ = 19