Brčko: Da li trudnice plaćaju saradnju ginekologa i privatnih laboratorija?

Foto-ilustracija

U posljednjih nekoliko godina u savremenoj medicini primjenjuju se savremeni prenatalni testovi čije cijene u brčanskim privatnim laboratorijama variraju od 1000 do 1500 KM.

U privatnim laboratorijama na području Distrikta Brčko najčešće se rade “Panorama” i “Nifty” testovi i to nakon što ginekolog posumnja u genetski poremećaj kod ploda prilikom ultrazvučnog pregleda.

Riječ je o skrining testu, kojim se na potpuno bezbjedan i neinvazivan način utvrđuje eventualno postojanje hromozomskih odstupanja kod ploda, odnosno genetskih poremećaja.

Postupak podrazumijeva uzimanje uzorka majčine krvi, a zatim detektovanje genetske informacije iz dijela bebine DNK koja u toku trudnoće prelazi u majčin krvotok. Bebina DNK se potom testira na postojanje najčešćih hromozomskih nepravilnosti.

Ovaj test posebno se preporučuje trudnicama koje nemaju dobar nalaz Dabl testa, trudnicama koje su starije od 37 godina, čiji je plod najskloniji genetskim deformacijama i trudnicama koje ne smiju da se podvrgnu invazivnim procedurama, zbog krvarenja u trudnoći i sličnih komplikacija.

Iz Udruženja “Beba više” upozoravaju i na mogućnost zloupotrebe pomenutih testova.

  • Događalo se da nam se trudnice požale da ih je ljekar upozorio na moguće genetske promjene kod ploda, što svakako izaziva strah i sumnju kod svake trudnice. Da bi se u potpunosti otklonile sumnje potrebno je uraditi test čiji se rezultati ogledaju u procentima. Tako se dešava, da ljekar izrazi sumnju a nakon što trudnica uradi neki od testova (čija cijena prelazi iznos prosječne mjesečne plate) i čiji rezultati 99% demantuju sumnje ljekara, nama se nameće sumnja da ljekari sarađuju sa laboratorijama na štetu trudnica i budućih majki.

Troškove pomenutih testova ne snosi Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, tako da trošak pretraga plaćaju isključivo budući roditelji.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.