Brčko: Da li je priča o fiskalizaciji advokatske djelatnosti završena?

  Foto: Ilustracija

  Nakon što je Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio presudu kojom je advokatska djelatnost izuzeta iz sistema fiskalizacije, 14. januara je prekinut višemjesečni štrajk advokata u ovoj lokalnoj zajednici.

  Sud je presudio da odredba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojom je fiskalizovana advokatska djelatnost, nije donesena u skladu sa Statutom.

  Simić: Priča o fiskalizaciji advokata završena

  Advokat Mirko Simić, koji je bio član protestnog odbora, mišljenja je da je priča o fiskalizaciji advokatske djelatnosti ovime završena, ali da će, u slučaju da se ponovo pojavi prijedlog o tome, imati adekvatnu reakciju.

  „Bilo bi neozbiljno i neodgovorno ući u takav nekakav projekat i ponovo pokušati raditi nešto što se očigledno pokazalo da nije osnovano, da nije utemeljeno na zakonu i da je to Apelacioni sud vrlo jasno, jednostavno i precizno utvrdio u svojoj presudi“, kazao je on u izjavi za Otisak.ba i Federalnu televiziju.

  Milić: Nije dobro da se ponovo nađu u sistemu fiskalizacije

  Gradonačelnik BDBiH Siniša Milić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) također misli da nije dobro rješenje da se advokati ponovo nađu u sistemu fiskalizacije.

  „Iz razloga što mi zbog specifične organizacije advokatske djelatnosti na prostoru distrikta Brčko jednostavno nismo u mogućnosti da odgovorimo na eventualnu ponovnu blokadu pravosudnog sistema“, izjavio je on.

  Kadrić: Ponovo uvesti advokate u sistem fiskalizacije

  Predsjednik Skupštine BDBiH Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije – SDA) smatra da bi bilo pravedno, pošteno, ispravno i normalno da advokati, kao i svi drugi porezni obveznici, budu u sistemu fiskalizacije.

  „Mi ćemo sigurno insistirati na uvođenju advokata ponovo u sistem fiskalizacije. Ukoliko ne uspijemo, bitno je da se zna šta smo ili gdje smo, na kom polju smo djelovali, za razliku od drugih koji će zagovarati neke druge stavove“, naveo je on.

  Đurović: Normalizacija rada suda u junu

  Zbog štrajka advokata u BDBiH nisu održana 1.400 ročišta, od kojih se najveći broj odnosi na parnične predmete (950), dok u krivičnim predmetima nije održano 50 ročišta.

  „Očekujemo da će se normalizacija rada suda, odnosno nivo ažurnosti rada suda koji je bio prije štrajka advokata, postići u šestom mjesecu ove godine“, izjavio je portparol Pravosudne komisije BDBiH Dejan Đurović.

  Trifković: Izuzeće veleprodaje

  Direktor Porezne uprave BDBiH Miodrag Trifković otkrio je da su sa nekolicinom predlagača iz Skupštine razgovarali na temu fiskalizacije, te da su se usaglasili o izuzeću veleprodaje iz ovog sistema.

  „Oni neće biti u sistemu fiskalizacije iz prostog razloga što su informacije o tim platnim transakcijama Poreskoj upravi dostupne putem izvoda koje dobija od banaka“, objasnio je on.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kristian Bilić
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = three