Brčko: Čestitka Udruženja demobilisanih boraca ARBiH povodom Prvog marta

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu BiH uputilo je večeras čestitku povodom Prvog marta – Dana nezavisnosti BiH.

Podsjećaju da je 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 63,6 posto građana Bosne i Hercegovine koji su izašli na referendum, njih 99,7 posto potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države to su učinile dan kasnije. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, i tada počinje da se piše njena moderna, nezavisna historija. Bosanci i Hercegovci su takvu odluku morali odbraniti u godinama koje su uslijedile, ali nikada nisu odustali, nikada ustuknuli. Zahvaljujući tome, već skoro tri decenije obilježavamo i slavimo Dan nezavisnosti jedine nam domovine, navode iz Udruženja.

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke svima koji će Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslaviti i obilježiti i ovog 1. marta, dvadeset i devet godina od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, domovine svih onih koji je osjećaju svojom i koji se njome ponose.

--