Brčko: Centralna mevludska svečanost u Bijeloj džamiji povodom dana rođenja Muhammeda a.s.

  Dan rođenja Muhammeda a.s. u islamskoj tradiciji se obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

  Foto: Otisak.ba

  Piše: Adis Mujdanović
  Foto: Kristian Bilić

  Medžlis Islamske zajednice Brčko danas je u Bijeloj džamiji, nakon podne-namaza, organizirao centralnu mevludska svečanost povodom dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

  Dan rođenja Muhammeda a.s. u islamskoj tradiciji se obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

  „Mevludi su naša najstarija tradicionalna aktivnost i ibadet u povodu ovog, za sve nas muslimane, jednog od najznačajnijih datuma u toku jedne godine“, kazao je u izjavi za Otisak.ba glavni imam Medžlisa Mustafa-efendija Gobeljić.

  Muslimani baštine sjećanje na Poslanika a.s. kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti.

  Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a. s.

  Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s.

  Svečanost u Bijeloj džamiji je organizirana u okviru manifestacije „Ti si ruža džennetska“, koja traje do 23. decembra.

  Manifestacija se nastavlja u četvrtak, kada će u brčanskoj Bolnici biti realizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u periodu od 11 do 14 sati.

  Foto: Otisak.ba

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifteen = 20