Brčko: “Čamac potopljen na suvom”

Čamac Ribočuvarske službe u Brčko distriktu već ko zna koliko vremena je potopljen na obali Save, o čemu svjedoči i ova fotografija koja je zabilježena 12.02.2020. godine ispred gradskog Udruženja ribolovaca Kečiga.

Obziom da Ribočuvarskom službom u distriktu treba da upravlja Sportsko-ribolovni savez Brčko distrikta BiH (SRS BD BiH), u ovom tekstu objasnićemo razloge zbog kojih je čamac potopljen na suvom.

Još 2010. godine došlo je do osnivanja SRS BD BiH, koji ove godine puni 10 godina od svoga osnivanja. Za 10 godina postojanja pokušajte, dragi sugrađani i ribolovci, pronaći u distriktu kancelarije SRS BD BiH, kao i radno vrijeme i reklamu na kancelariji pomenutog udruženja građana koje upravlja vodotokovima distrikta i shvatićete da je vaše traganje uzaludno.

Koga zanima zašto, neka nastavi sa čitanjem…

Od samog svog osnivanja, te dobijanja voda na upravljanje, ova organizacija se samo u jednom mandatu od 16 mjeseci bavila UPRAVLJANJEM VODOTOKOVIMA, dok su sve ostale godine potrošene ni u šta pozitivno za ribolov. Otuda i imate fotografiju potopljenog čamca Ribočuvarske službe na obali Save koja je ogledalo i rezultat (NE)rada onih koji su od Vlade dobili ni manje, ni više, nego JAVNO DOBRO na upravljanje.

Javno dobro, nazvano vodotokovi. Sa sve tada bogatim ribljim fondom, od kojeg do danas, vjerovatno ni trećina nije ostala u vodi.

Da je ovo istina pokazuje činjenica da sve više brčanskih ribolovaca svoje ribolovne dane provodi na rijekama i jezerima u okolini distrikta, a samo iz razloga što tamo imaju šta da upecaju, i što ne žele da plaćaju 100 KM za godišnju ribolovačku dozvolu, a da se ta njihova izdvojena sredstva troše ni na šta vezano za očuvanje ribljeg fonda vodotokova distrikta.

Da je i ovo istina pokazuje činjenica da nosiocu ribolovačkog prava SRS BD BiH, koji po zakonu treba da raspolaže sa svih 100 KM, koliko košta ribolovačka dozvola u distriktu, pripadne svega 40 KM od svake ribolovačke dozvole.

I pticama na grani je jasno da sa 40 KM prihoda od dozvole Savez ne može podmiriti svoje zakonom propisane obaveze, plaćati ribočuvare, plaćati gorivo i mazivo za potrebe Ribočuvarske službe, poribiti vodotokove i tako dalje…

Poribiti vodotokove?

Šta znači riječ poribljavanje?

To vam je recimo propisano u osnovnom dokumentu upravljanja vodotokovima privrednoj osnovi. Koju već dugi niz godina ribolovci distrikta nisu vidjeli. A propisano je i u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu Brčko distrikta BiH. U onom dijelu u kojem se navodi da od 20 KM od ribolovačke dozvole koji Savez uplati odjeljenju, a onda kada mu odjeljenje stavi u povrat na raspolaganje ta sredstva, 10 KM od svake dozvole mora uložiti u poribljavanje, ili će po članu Zakona neko biti kažnjen.

Neko biti kažnjen kada je u pitanju ribolov distrikta?

Ma daj, to je samo sport…

I eto pomenuto je poribljavanje, pa privredna osnova, pa Ribočuvarska služba, pa ribolovačka dozvola, a sve radi fotografije jednog potopljenog čamca na obali Save.

Da…

Baš radi tog čamca jer na njemu piše RIBOČUVARSKA SLUŽBA.

Ribočuvar na okolnim jezerima i rijekama je uvažena ličnost. Neko ko dođe i prekontroliše ribolovca i neko ko ga upozna sa pravilima ponašanja na toj vodi. Sa dozvoljenim ulovom, sa brojem dozvoljenih štapova za obavljanje ribolova, sa uputom gdje izvaditi ribolovačku dozvolu.

Gdje u Brčkom izvaditi ribolovačku dozvolu, ako ne postoji kancelarija i radno vrijeme sa reklamom onoga ko po zakonu treba da izdaje ribolovačke dozvole i sa licem koje će izdati tu ribolovačku dozvolu?

Da barem postoji zvanična stranica NOSIOCA RIBOLOVAČKOG PRAVA SRS BD BiH na kojoj bi se ove informacije mogle pročitati, kao što to imaju sve ozbiljne institucije koje se bave upravljanjem javnim dobom, pa da ribolovci budu informisani.

Dakle, da zaključim ovaj tekst kako ne bih bio dosadan za čitanje…

Nakon 10 godina postojanja Sportsko-ribolovni savez Brčko distrikta BiH nema svoje prostorije, nema svoga sekretara koji izdaje ribolovačke dozvole, nema radno vrijeme sekretara na kancelariji, nema svoga ribočuvara da čamcem plovi po vodi i kontroliše alate privrednog ribolova, ne vrši zakonom propisano poribljavanje vodotokova i ko zna šta sve još nema…

Pa uvaženi građani i sportski ribolovci distrikta…

Gdje odlaze novci koje uplatite na ime ribolovačkoh dozvola i kome ih uplaćujete?

Kada nađete odgovor na ovo pitanje vidjećete da je čamac Ribočuvarske službe koji je potopljen na obali Save u Brčko distriktu ništa za sobu sa ogledalima (Ne)rada Sportsko-ribolovnog saveza Brčko distrikta BiH koji nakon 10 godina postojanja ne sprovodi poribljavanje, ne omogućava Ribočuvarskoj službi da plovi u svome čamcu, nema svoje prostorije i sekretara u njima, nema svoju reklamu na prostorijama, nema takmičarsku ekipu distrikta, nema selektora u ribolovnim selekcijama, nema komisiju za riblji fond, nema ekološku komisiju i ono što je najvažnije, nema na raspolaganju svoj osnovni prihod – to jeste 100 KM od svake izdate dozvole, koji mu po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu pripada u cijelosti.

Kome dajete svoje novce da potopi čamac Ribočuvarske službe na obali Save?

Very interesting question!

BISTRO SVIMA!

Autor: Mario Mendeš, grupa sportskih ribolovaca
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = 2