More

  Brčko: Bivša šefica Odjela za prostorno planiranje i njeni bliski saradnici osuđeni za zloupotrebu položaja

  Nepravosnažna presuda: Tužilaštvo Distrikta dokazalo optužbe za korupciju u urbanizmu.

  - Advertisement -

  – Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu troje službenih lica iz Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH optuženih da su u postupku utvrđivanja urbanističkih preduslova za raspolaganje javnom imovinom pribavili korist jednom zvaničniku Distrikta.

  Nakon suđenja pred brčanskim Osnovnim sudom po još jednoj optužnici Tužilaštva Distrikta za korupciju u lokalnom javnom sektoru bivša šefica tog odjela Nataša Đudurović i njeni saradnici Siniša Jovanović i Drago Stojić osuđeni su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

  Đudurović, Jovanovića i Stojića Tužilaštvo tereti da su iskorištavanjem svog službenog položaja protivzakonito postupili u postupku utvrđivanja urbanističkih preduslova za raspolaganje javnom imovinom bez objavljivanja konkursa, čime su pribavili korist jednom tadašnjem zvaničniku Distrikta, a istovremeno pričinili štetu njegovom susjedu.

  Stojiću je stavljeno na teret da je izradio i potpisao, a Jovanoviću i Đudurović da su potpisali i ovjerili izvod iz prostorno-planske dokumentacije, za koji su znali da nije u saglasnosti s planskim dokumentom više pravne snage, te da je suprotan pravilima urbanističke struke.

  To je u konačnici omogućilo neposredno raspolaganje građevinskim zemljištem Distrikta u korist visoko pozicioniranog zvaničnika Skupštine Distrikta na štetu suvlasnika stambenog objekta izgrađenog na susjednoj parceli, navedeno je u optužnici.

  Ocijenivši sve optužne navode u cjelosti dokazanim Osnovni sud donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

  Sud je optuženima izrekao uslovnu osudu kojom im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo krivično djelo.

  Radi se o nepravosnažnoj presudi na koju je moguće izjaviti žalbu. Nakon prijema pisanog otpravka presude Tužilaštvo će na ovu presudu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta zbog odluke o sankciji – navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = 3