More

  Brčko: Apelacioni sud donio presudu u predmetu protiv Mirsada Ahmetbašića

  Apelacioni sud je uvažavajući žalbe branilaca optuženog ukinuo presudu Osnovnog suda u dijelu u kojem je optuženi oglašen krivim.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održao je javnu sjednicu Krivičnog vijeća i donio presudu kojom je potvrdio presudu Osnovnog suda Distrikta u oslobađajućem dijelu, kojim se optuženi Mirsad Ahmetbašić zvani “Žućo” oslobađa od optužbe da je radnjama opisanim pod stavom I, tačke 1. do 6. te 8. i 9. izreke presude, počinio krivično djelo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” iz člana 142, u vezi sa članom 22. preuzetog Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije [SFRJ], a radnjama opisanim pod stavom I, tačke 7, 10. i 11, pod stavom II, tačka 1, te pod stavom III, tačka 1. izreke presude, počinio krivično djelo “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” iz člana 144. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ, te su ostale neizmijenjene odluke iz presude o troškovima krivičnog postupka i imovinsko pravnom zahtjevu.

  Ovom presudom, Apelacioni sud je uvažavajući žalbe branilaca optuženog ukinuo presudu Osnovnog suda u dijelu u kojem je optuženi oglašen krivim da je radnjama opisanim pod tačkama 1, 2. i 3. osuđujućeg dijela presude počinio krivično djelo “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” iz člana 144. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, te određeno da se u izrečenu kaznu zatvora optuženom ima uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru od 23.11. do 29.12.2015. godine, i predmet radi rješavanja u ukinutom dijelu presude vratio Osnovnom sudu na ponovno suđenje, saopćeno je iz Pravosudne komisije Distrikta.

  Presuda Osnovnog suda

  Presudom Osnovnog suda, 18.05.2017. godine, optuženi Mirsad Ahmetbašić zvani “Žućo” oglašen je krivim da je radnjama bliže opisanim u tačkama od 1. do 3. izreke presude počinio krivično djelo “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” iz člana 144. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

  U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 23.11. do 29.12.2015. godine.

  Ovom presudom, optuženi je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim pod stavom I, tačke od 1. do 6. te tačke 8. i 9. izreke presude počinio krivično djelo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” iz člana 142. u vezi sa članom 22. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ, a radnjama opisanim pod stavom I, tačke 7, 10. i 11, pod stavom II, tačka 1. i pod stavom III, tačka 1. izreke presude, počinio krivično djelo “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenik” iz člana 144. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

  Stavom IV. izreke presude, Sud je optuženog oslobodio od dužnosti plaćanja troškova krivičnog postupka, a stavom V. izreke, oštećeni su sa imovinsko pravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

  Protiv navedene presude žalbu su u zakonskom roku izjavili branioci optuženog i Tužilaštvo Distrikta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy nine − = 70