Brčko: Amar Aljukić i Nejra Junuzović pobjednici literarnog konkursa “Zemljo moja”

Amar Aljukić, učenik Četvrte osnovne škole i Nejra Junuzović, učenica Gimnazije “Vaso Pelagić” pobjednici su literarnog konkursa “Zemljo moja” koji su, povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH u Distriktu, raspisali Udruženje demobilisanih boraca Armije R BiH i UG “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan” u Brčkom, javlja Radio Brčko.

Amar kaže da je, u svom radu, prikazao teške trenutke kroz koje je Bosna prošla tokom rata, a o kojima se danas baš puno ne priča, a Nejla je pokušala da na najrealističniji način prikaže stanje u Bosni odnosno da predoči koliko je nesreće u njoj i kako se Bosna, kao takva, sa svim svojim manama može jako voljeti.

Ovim konkursom je zatvorena izložba fotografija “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“ na kojima je predstavljen politički, diplomatski i privatni život Alije Izetbegovića, njegov lik i djelo, a što je takođe bio sastavni dio višednevnog obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Brčkom.

Među mnogobrojnim posjetiocima, zatvaranju izložbe prisustvovao je i Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta koji je istakao da mu je izuzetno drago što je, u saradnji sa Muzejom „Alija Izetbegović“ iz Sarajeva, u Brčkom prvi put organizovana jedna ovakva izložba, ali i naglasio da se već sada pripremaju aktivnosti za obilježavanje Dana nezavisnosti BiH za narednu godinu.

Prethodnih dana je, u okviru programa obilježavanja 1. marta, organizovan šahovski turnir fide majstora, upriličeno polaganje vijenaca na Spomenik borcima Armije R BiH i HVO-a i promovisana monografija „Brčko u Bosni“, autora Muhameda Mujkića.

--