More

  Brčko: Alden Krajnović o protestu taksista

  Krajnović je naglasio da taksisti treba da stoje na taksi štandu, te da se ne miješaju u linijski prijevoz koji obavlja Krajnović-Laser.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Alden Krajnović, vlasnik konzorcija Krajnović-Laser, u razgovoru za portal Otisak komentirao je današnji protest Udruženja taksi vozača “Moj taksi”.

  “On je [Krajnović-Laser] mimo zakona spustio cijene prijevoza na jednu marku, s ciljem našeg uništenja”, kazao je danas Miralem Čolaković, predsjednik ovog udruženja.

  Krajnović je naglasio da taksisti treba da stoje na taksi štandu, te da se ne miješaju u linijski prijevoz koji obavlja Krajnović-Laser.

  “Naša cijena ne može da utiče na njihov rad, jer oni treba da rade u vanlinijskom prijevozu. To su, prema zakonu o saobraćaju, dva različita pojma”, naveo je Krajnović.

  Čolaković je istakao da po zakonu tender nije važeći ako se prijavi samo jedan ponuđač, kakav je slučaj sa konzorcijem Krajnović-Laser.

  “Tri tendera su objavljivana i nije se niko prijavio. Propadali su i raspisivani su novi. Nigdje ne piše da mora biti više ponuđača, iako bi bilo dobro da je tako. Neće niko da se javi za tako nisku cijenu, a mi radimo ispod cijene”, odgovorio je Krajnović.

  Krajnović: Akcijska cijena za građane

  Dodao je da trenutna cijena prijevoza za građane nije stalna, nego akcijska.

  “To ne treba da utiče na njih, jer oni treba da stoje na taksi štandu”, ponovio je on.

  “Po zakonu, ja imam pravo džaba da vozim. Ja samo ne smijem preći maksimum [3,5 KM]. Ako su oni toliko konkurentni i dobri, vole građane i poštuju ovaj grad, što onda i oni ne voze po marku”, pita se Krajnović.

  Protest kao znak upozorenja

  Podsjećamo, članovi Udruženja “Moj taksi” održali su protest kao znak upozorenja prije, kako su naglasili u jučerašnjem otvorenom pismu, “radikalizacije nezadovoljstva sadašnjom situacijom”.

  U otvorenom pismu Udruženje je upozorilo na nekoliko stvari koje u mnogome otežavaju njihov rad, i izgleda da će dovesti do izumiranja ove djelatnosti u Brčkom distriktu Bosne i Hercegovine, istaknuto je.

  Traže od nadležnih organa da riješe problem nelegalnog taksi prijevoza, kao i zakonsko uređenje javnog prijevoza.

  “Brčko distrikt je rekorder u kaznama za saobraćajne prekršaje, a većina je za nelegalni prijevoz putnika. Ne mogu da skinu registarske oznake tim ljudima. Vlada totalno bezakonje”, kazao je danas u izjavi medijima Miralem Čolaković, predsjednik ovog udruženja.

  “Molimo zakonodavnu i izvršnu vlast Brčko distrikta BiH da se bori za ukidanje monopola u javnom prevozu. Naime, Ugovor o pružanju usluga javnog prevoza je totalno nejasan”, navedeno je, između ostalog, u pismu.

  “Ako ne dođe do konkretnih rješenja, bit ćemo prisiljeni u sve uključiti i Državnu agenciju za istrage i zaštitu [SIPA] i upoznati ih sa neregularnostima u javnom prevozu”, stoji u pismu.

  Kamenjašević: Prijevoznik ima uporište za sniženje cijena

  Mensur Kamenjašević, šef Pododjela za javni saobraćaj i održavanje vozila Vlade Brčko distrikta, podsjetio je u izjavi medijima da su predstavnici Vlade u decembru, januaru i martu održali tri sastanka sa taksistima.

  “Na osnovu zaključaka sastanka, mi smo poslali dopis Inspektoratu da u saradnji sa Policijom poveća nadzor u oblasti nelegalnog taksi prijevoza”, kazao je on.

  Prema njegovom mišljenju, prijevoznik u pravilniku ima uporište za sniženje cijena.

  “Ako neko hoće jefitnije voziti, to svakako može. To je za dobrobit svih građana”, zaključio je Kamenjašević.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty ÷ four =