Brčko: 60 godina braka Kneževića

  Torta i cvijeće ispred Kneževića – Ambre i Ljube. Slavlje priređeno za najuži krug rodbine i prijatelja. Sve to je s razlogom – velikim i nesvakidašnjim.

  Ambra i Ljuba ovih dana su obilježili uistinu rijetkih 60 godina braka, zajedničkog života koji su živjeli i preko glave preturali zgode i nezgode, taman koliko traje cijeli jedan ljudski vijek.

  U Donjem Rahiću, mjestu nadomak Brčkog, Ambra i Ljuba, srdačni i prostodušni ljudi provode svoje treće životno doba u porodičnoj kući koju su sami sticali.

  Žive životom penzionera, sa nešto zemlje, živine tek da se nađe, malim plastenikom da se ima domaće, neprskano i da se ubije vrijeme.

  Tu započinje priča o šest Ambrinih i Ljubinih decenija. Sve je počelo oktobra davne 1959. godine.

  “Mama je mene prevarila. Kaže meni, ženi se, ja ostarila… Ajde, nisam ja to ni pratio. Posle kada sam se oženio, moja Ljuba meni veli – znaš ti koliko je mama imala godina. Kada sam ja izračunao, ona imala 43 godine. Kažem ja – mama, jesi ti mene lijepo prevarila. Ti imala 43 godine, mogla si još i roditi, a meni kažeš da si ostarila”, počinje priču Ambra.

  “Normalno da je bila ljubav, ali kad sam ja rekla strini svojoj da ja ne bih još, a ona meni – zašto, pa oni nemaju oca, oni slušaju majku… I ona mene tu ubijedi i eto ti”, sa smijehom priča Ljuba.

  “Naravno da je postojalo još osim te strinine priče, ali nisam htjela te godine”, dodaje ona.

  “Ona je sačuvala dosta brak. Ja sam pio puno, hodao, lumpovao. Na kraju sam malo došao do sebe”, iskreno priča Ljuba, koji je u mlađim danima živio pomalo bećarski život.

  “Strpljen – spašen”, dijeli životnu mudrost Ljuba.

  “Danas žena neće da trpi ništa, odmah raskine ako ne valja. Prije to nije bilo tako” dodaje ona.

  Decenije su minule. Ambra, sada 78-godišnjak i Ljuba, godinu starija, i dalje žive skladnim životom.

  U penziji od 1998. godine, nakon radnog vijeka provedenog na pečalbi u dalekom Minhenu.

  Život im je pun priča i dogodovština. Ponešto se i zaboravilo, pa se sjećanja osvježavaju i uz pomoć starih fotografija.

  Na pitanje koji je recept za dugovječan brak, Ambra i ljuba se slažu – strpljenje je ključ.

  Opširnije u video prilogu HIT televizije.

  (rtvhit.com)

  Izvor: Nula49.com

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + five =