More

  Brčko: 22. april – Dan planete i Gimnazije

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  JU Gimnazija „Vaso Pelagić“ Brčko tradicionalno 22. aprila, koji je ujedno i Dan planete Zemlje, obilježava Dan škole.

  Korijeni naše škole sežu još u daleku 1885. godinu, kada je u Brčkom osnovana prva Trgovačka škola.

  Od tada pa do danas škola je mijenjala zgradu, kao i nazive same škole. U svoju zgradu Gimnazija prelazi 1965. godine.

  U ratnom i poslijeratnom periodu, škola je također mijenjala lokacije u kojoj je obrazovala učenike, a od školske 2003/2004. godine djelujemo samo u novoj zgradi.

  Trenutno naša škola broji 393 učenika, koji su raspoređeni u 23 odjeljenja, te tri smjera: opći, društveno-jezički, te računarsko-informatički smjer.

  Veoma smo ponosni da će od školske 2020/2021. godine našu školu moći pohađati i učenici koji su muzički nadareni, budući da su formirana i dva nova muzička smjera: muzički saradnik – teoretičar i muzički izvođač – instrumentalista.

  Ovogodišnje obilježavanje Dana škole, zbog pandemije COVID-19, morali smo otkazati.

  U nizu planiranih aktivnosti vrata naše škole bismo otvorili svim zainteresovanim budućim učenicima naše škole i roditeljima, kako bi imali uvid u rad naše škole, te mogućnosti koje nudimo, a planirana je i priredba u Domu kulture u kojoj bi se učenici predstavili kroz razne tačke.

  Zbog navedene situacije, ne možemo vas ugostiti, ali vas možemo pozvati da ostanete dosljedni i jedinstveni u očuvanju zdravlja kako naših stanovnika, tako i pozitivnog odnosa prema prirodi i našoj zajednici.

  Ne zaboravimo poštovati prirodu radi nje same, zbog njene vitalne važnosti i zbog zahvalnosti koju joj dugujemo u svakom smislu, od našeg fizičkog opstanka do izuzetnih poruka mudrosti koje nam daje u svakom trenutku.

  Priroda nije samo “ambijent”, okoliš iz kojeg izvlačimo elemente koji su nam neophodni za egzistenciju.

  To je živo biće čiju je beskrajnost i raznolikost teško razumjeti, koje istovremeno obuhvaća bezbrojne oblike života među koje ne možemo ne ubrojiti ljude.

  Priroda je zaista puna dragocjenih primjera, trebamo uroniti u nju i čitati iz nje ono što nam nudi, neovisno o knjigama koje imamo.

  U mnogim prilikama, našoj je duši potrebno ovo drugačije čitanje, u tišini, jednostavno, kada su riječi suvišne, a pojavljuju se ideje.

  Kada uspostavimo kontakt s prirodom, nastaje čudo: nedostaju riječi, a izviru ideje, stare i nove, koje se rasplamsavaju u srcu onoga ko osjeća da je, unatoč svim promjenama na svijetu, na Zemlji koja nam je boravište, priroda bila i uvijek će biti.

  Sretan nam Dan planete Zemlje i JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko!

  Autor: Vijeće učenika JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img