Brčko: 10 miliona KM za kapitalna ulaganja

Skupština Brčko distrikta BiH danas je na vanrednoj sjednici usvojila prvi rebalans budžeta za 2021. godinu, kojim se budžet ove lokalne zajednice uvećava za preko 15 miliona KM. Najveći dio tih sredstava – 10 miliona KM bit će raspoređeno za kapitalna ulaganja.

Rebalansom budžeta u Brčko distriktu omogućit će se brojna kapitalna ulaganja: izgradnja kanalizacione mreže, javne rasvjete, putne infrastrukture, rekonstrukcija i održavanje javnih objekata, nastavak izgradnje fiskulturnih dvorana. Koristi će imati i poljoprivrednici, kojima će biti isplaćena nedostajuća sredstva za podsticaje iz prošle godine, boračke kategorije za stambeno zbrinjavanje, kao i pojedine javne institucije.

Iskoristili smo priliku da povećamo iznose na kapitalnom budžetu… što je bila zamjerka prilikom usvajanja budžeta, da nema dovoljno sredstava za kapitalna ulaganja – kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Esed Kadrić (SDA).

Rebalans budžeta je usvojen uz afirmativno izjašnjavanje i predstavnika opozicije u Skupštini, što nije čest slučaj.

To govori da je ovaj rebalans odgovorio u najvećoj mogućoj mjeri na one potrebe koje postoje u našem društvu – smatra predsjednik Skupštine Siniša Milić (SNSD).

Vanredne okolnosti poput pandemije korona virusa utjecale su na osnovnu verziju budžeta, tako da se rebalansom pokušavaju ispraviti pojedine manjkavosti. Najavljeno je da će početkom septembra Vlada izvršiti novu valorizaciju prihoda te ukoliko bude potrebe za intervencijom, sačiniti novi rebalans budžeta, koji sada ukupno iznosi preko 250 miliona KM.

Novinar: Adis Mujdanović