More

  Brčanskoj publici predstavljen roman „Ljetopis o kralju Tvrtku“

  Sinoć je u dvorištu Kuće Bećirevića u organizaciji BZK Preporod BiH i BZK Preporod Brčko održana promocija romana „Ljetopis o kralju Tvrtku“ književnika i aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Uz autora, o romanu su govorili dr. Nikola Čiča, povjesničar i predsjednik HKD Napredak, i prof. dr. Sanjin Kodrić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BZK Preporod BiH, dok su u muzičkom dijelu programa nastupile umjetnice pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

  U svom osvrtu na Imamovićev roman dr. sc. Nikola Čiča je kazao da Imamovićev roman obiluje povijesnim činjenicama iz originalnih izvora te da je autor, iako nije povjesničar, znao koristiti i razumjeti povijesne izvore.

  “Čitajući djelo počeo sam sebe kao povjesničara preispitivati da li sam na određene događaje gledao sa pravog aspekta i da li sam razumio povijest na pravi način.  Autor je oslanjajući se na relevantne povijesne izvore uspio priču romana učiniti uvjerljivom i bliskom čitaocu”, kazao je Nikola Čiča.

  Prof. dr. Sanjin Kodrić je naglasio da je Imamovićev roman jedna vrsta hibridne romaneskne forme koja je između historijskog i novohistorijskog romana jer se autor u nekim segmentima djela poigrava sa povijesnom stvarnošću, naročito kada je riječ o ličnom, privatnom, ljudskom aspektu Tvrtkova života.

  “Roman se u tematskom smislu bavi životom i misijom prvog bosanskog kralja, od trenutka kada on postaje vladar Bosne do trenutka odlaska njegova učitelja, hroničara i pripovjedača Hotjena.  Ovo je knjiga koja na način singedohe, odnosno metonimije govori uopće o povijesti Bosne i vremenu kada je ona bila najznačajnija država u ovom dijelu Evrope, kada je bila zemlja koja najviše korespondira sa onim što su naši snovi o Bosni i o tome kakva bi ona nekada mogla postati”, kazao je Kodrić.

  Autor romana Jasmin Imamović je kazao da je romanom „Ljetopis o kralju Tvrtku“ želio odati počast zlatnom dobu bosanske prošlosti i prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

  “To vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe pokušao sam pretočiti u romanesknu formu i na taj način ga približiti čitalačkoj publici. Tvrtkovo doba u prošlosti Bosne zasigurno je jedno od blistavih razdoblja u kojem je Bosna doživjela svoj prosperitet, a Tvrtko je bio ličnost koja je spajala narode i kulture na našim prostorima, što je veoma važno isticati u vremenu u kojem živimo”, kazao je Imamović.

   „Ljetopis o kralju Tvrtku“  šesti  je Imamovićev roman, a osim romana objavljivao je kratke eseje, kratke priče i radio drame. Kao pravnik Imamović je objavio tri knjige i više radova u eminentnim naučnim i stručnim časopisima. Osnivač je umjetničkog festivala Kaleidoskop, Književnih susreta Cum grano salis, Nagrade Meša Selimović, te inicijator ideje za podizanje prvog spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću koji je podignut u Tuzli 2012. godine.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI