Brčansko zdravstvo u velikim problemima: Ima li rješenja?

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Direktor Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić i njegov zamjenik i direktor Bolnice Dušan Stokić kao najveći problem brčanskog zdravstva navode nedostatak veoma bitne dijagnostičke opreme – kompjuterizovane tomografije (CT) i aparata za magnetnu rezonancu (MRT).

Kao veliki problem Šibonjić i Stokić navode i nedostatak stručnog kadra, što je najveći problem po mišljenju zastupnika u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Branislava Markovića, ujedno i zaposlenika Zdravstvenog centra Brčko te specijalizanta ginekologije i akušerstva, koji je „najglasniji“ brčanski političar po pitanju kritiziranja stanja u zdravstvu.

Sa svima njima, kao i sa novim šefom Odjela za zdravstvo u Vladi BDBiH Akifom Pezerovićem, razgovarala je ekipa Informativnog portala Otisak.ba i Federalne televizije.

Zašto se godinama ne nabavlja CT?

Već dva puta je od 2017. godine raspisan i žalbama oboren tender za nabavku CT-a, a treći bi trebao biti objavljen ovih dana.

„Problem su javne nabavke, sve te procedure koje iscrpljuju i nas i Odjel za zdravstvo koji je nosilac tih aktivnosti“, istakao je Šibonjić.

Stokić je priznao da postoji problem u odnosu između Zdravstvenog centra i Odjela za zdravstvo, koji je zadužen za realizaciju ove javne nabavke, nakon što Zdravstveni centar pripremi tendersku dokumentaciju.

Pezerović je izjavio da je problem „timski pristup“: „Stvar je što za jednu nabavku trebaju dva organa potpuno samostalna, nezavisna, da odluče, donesu odluke, da pripremi tender“.

On smatra da bi se Zdravstvenom centru trebao izvršiti transfer budžetskih sredstava za sve nabavke, kako bi cijelu proceduru iznijela ta ustanova, ali trenutno ne postoji većinska politička podrška za taj prijedlog.

Namjerno otezanje?

Već odavno se pojavila sumnja da se namjerno oteže sa nabavkom CT-a, kako bi, navodno, novac otišao u druge zdravstvene ustanove, s obzirom na to da se pacijenti šalju van BDBiH.

„Pravo da vam kažem, i ja logično, kad sve sagledam, imam sumnju. Nemam dokaz, ali jednostavno se to oteže, oteže, u nedogled to traje“, naveo je Stokić, dok je Pezerović potvrdio da postoji takva percepcija.

Posljedica svega je spuštanje tehničke specifikacije za CT u novom tenderu, čime je, kako je Stokić istakao, izgubljena mogućnost za obavljanje CT koronarografije.

Vrijednost CT-a je procijenjena na milion i po konvertibilnih maraka, dok je za MRT, koji je nedavno pokvaren, planiran iznos od oko dva i po miliona KM. Datum objavljivanja tendera za njegovu nabavku još je nepoznat.

„Po mojoj nekakvoj procjeni, računam da bi do kraja ove godine trebali imati oba ta aparata“, riječi su Šibonjića.

Marković: Totalni kolaps za dvije-tri godine

Branislav Marković očekuje da će brčansko zdravstvo doživjeti totalni kolaps za dvije-tri godine, zbog problema sa nedostatkom stručnog kadra, uzrokovanog, po njegovom mišljenju, lošom kadrovskom politikom.

„Trenutno sada ima devet ginekologa, ja kada se vratim bit će tri. Je l’ vi mislite da će biti moguće organizovati rad konkretno Odjeljenja ginekologije?“, upitao je on.

Iako nije optimista po ovom pitanju, ipak je naveo šta bi moglo biti rješenje za trenutno stanje: „Da Vlada konkretne mjere preduzme, da ljekarima omogući subvencije na kupovinu stanova, na neke poreske olakšice, ne znam, navodim primjer žargonski, bilo šta što bi moglo privući ljude u ovaj grad, ljekare, što nemaju drugi gradovi“.

U sljedećih pet godina iz Zdravstvenog centra u penziju će otići 27 ljekara specijalista, podatak je ove ustanove, a Stokić je naveo da će ove godine morati poslati najmanje 15 ljekara na specijalizaciju.

Kada je u pitanju ovaj problem, Šibonjić se požalio da brčanski JZU ne može u finansijskom smislu puno postići u odnosu na razvijenije zemlje u koje medicinski kadar ide. Godišnji budžet ove ustanove iznosi oko 33 miliona KM.

„Ono što možemo je da što više mladih upućujemo na specijalizacije i da na taj način pokušavamo obnavljati kadar“, istakao je on, iako to nije garancija da će se stanje popraviti, jer se ne zna hoće li se ljekari vratiti nakon specijalizacije.

Poremećeni međuljudski odnosi

Poremećeni međuljudski odnosi također su jedan od problema brčanskog zdravstva, krenuvši od odnosa između Odjela za zdravstvo i JZU-a, pa do odnosa među zaposlenicima, te odnosa sa pacijentima.

Ni Šibonjić ni Stokić nisu željeli komentirati skoro pa konstantne kritike i optužbe koje sa skupštinske klupe na njihov račun upućuje zastupnik i zaposlenik Zdravstvenog centra Marković.

Stokić je istakao da se radi na poboljšavanju tih odnosa, ali da to ide sporo: „Mi smo profesionalci, moramo se tako ponašati“, naglasio je on.

Novinar: Adis Mujdanović
Fotoreporter: Kristian Bilić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ fifty one = 57