Brčansko srce u borbi protiv karcinoma: Aktivnosti na prevenciji i liječenju

Četvrti februar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv karcinoma. Udruženje Brčansko srce nastavlja svoje aktivnosti na prevenciji i liječenju od malignih bolesti gdje spada i ovaj značajan datum.

Jedna od ključnih aktivnosti ovog udruženja jeste psihosocijalna pomoć gdje članice i volonteri oboljelim pacijenticama daju potporu i savjete iz prve ruke kako bi lakše podnijele proces liječenja.

Meni dosta pomaže, ja sam nova članica, došla sam ovdje, radila monografiju, one su mene jako dobro uputile… One su mi dosta pomogle i psihički i sve. U svemu su me dosta pomogle, s njima sam od prvog dana kako mi se ovo otkrilo, ova bolest.

Sadeta Helać, onkološki pacijent

Žene se sve više obraćaju za pomoć zato što su primijetile kod sebe da ne mogu same da se nose sa negativnim emocijama. Pored znači bolesti koje već imaju one su ugrožene još i samom mišlju da mogu da obole od virusa korona.

Vesna Zekić, magistar psihologije – volonter u Udruženju

Najteži je šok prilikom saznanja da ste bolesni, kaže predsjednica Udruženja te dodaje da svake godine organizuju preventivne preglede, kao što je pokretni mamograf.

Ja sam se operisala prije 23 godine, zaista i srećna sam da mogu nekome pomoći iz svog ličnog primjera i voljela sam da je tada postojao neko da mi malo bolje objasni, a kamoli udruženje.

Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce

Ovo udruženje već 13 godina aktivno radi na prevenciji i pomoći tokom liječenja od malignih bolesti. Na preventivnim pregledima koje organizuju, otkrije se i po nekoliko oboljelih.

Autor: Kristian Bilić

--