More

  Brčko: Vatrogasci upozoravaju na povećanu opasnost od požara u sezoni grijanja

  Dolaskom snijega i hladnih dana, te početkom sezone grijanja, povećana je opasnost od nastanka požara, stoga iz brčanske Profesionalne vatrogasne jedinice građane pozivaju na dodatni oprez.

  Brčanski vatrogasci su i ove godine imali značajan broj gašenja požara i tehničkih intervencija.

  „Statistički pokazatelji govore da smo u 2021. godini do sada, u prvoj polovici mjeseca prosinca, imali 205 požara, ali smo u isto vrijeme imali 280 tehničkih intervencija. U ovoj godini imamo blagi porast kada govorimo o tehničkim intervencijama. Samo jučer i u ovim danima vikenda imali smo oko 15 intervencija na uklanjanju stabala koja su prijetila da naprave kolaps u prometu na prostoru Distrikta“, kazao je Senad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko.

  Također, zabilježeno je i nekoliko intrvencija na gašenju požara, koji su lokalizirani, uz manju materijalnu štetu i bez opasnosti po ugrozu ljudskog života.

  Kamenjašević je pozvao građane na oprez tijekom zimskih mjeseci, jer zbog nepravilno očišćenih dimovodnih kanala često dolazi do požara, a također i zbog nepropisnog odlaganja pepela.

  „Uzroci požara u kontejnerima najčešće u ovoj grejnoj sezoni jeste nepravilno odlaganje užarenog pepela jer mi svake godine apeliramo na naše sugrađane da ne čine to, da imaju neko pomoćno sredstvo ili odlagalište gdje će taj pepeo biti odložen sve dok ne budemo sigurni da se on ohladio i ne bude sav se ugasio“, kazao je Kamenjašević.

  Iz vatrogasne jedinice Brčko su apelirali na građane da ukoliko primjete ovakve ili slične situacije, koriste telefone operativno-komunikacijskog centra 121 i 123 na koje mogu izvršiti sve dojave koje ugrožavaju ljudske živote i materijalna dobra na prostoru BD.

  Izvor: Radio Brčko

  Čitano

  Povezani članci