Brčanski ugostitelji: Zanemareni smo od strane vlasti

  Autor teksta: Kristian Bilić
  Autor fotografija: Samir Tukulj

  Udruženje ugostitelja Brčko distrikta ponovno se okupilo u centru grada gdje su iznijeli svoje zahtjeve prema Vladi Brčko distrikta BiH.

  Kažu da podržavaju mjere za suzbijanje širenja korona virusa, ali da su u tome sami te da se mora iznaći rješenje za oslobađanje od enormnih nameta koje redovno moraju da plaćaju.

  Svoju protestnu notu ugostitelji su izrazili tako što su zatvorili svoje objekte u periodu od 10 do 12 sati. Požalili su se da im je poslovanje drastično opalo, a zakupnine i režije su ostale iste.

  • Poslujemo sa 20 do 30 posto prometa i ne bježimo od mjera, ne bježimo ni od čega, sve hoćemo da ispunimo, prvenstveno zbog naših uposlenika, zbog porodica njihovih… Ako ne budu shvatili ovo ozbiljno, mi ćemo biti prinuđeni na jedne mirne proteste pa čak i na najgori mogući scenario, a to je zatvaranje objekata i slanje radnika na biro za zapošljavanje, jer mi ne možemo ovo iznijeti sami – kazao je u izjavi za medije Edin Bećirović, predsjednik Udruženja ugostitelja Brčko distrikta BiH.

  Iz Udruženja su naglasili da su zanemareni od strane vlasti.

  • Da smo više puta uputili javni poziv institucijama Brčko distrikta i da nijednom nismo dobili odgovor i zbog toga smo prinuđeni da zatvorimo lokale na dva sata kao znak upozorenja i nadamo se da će nam u skorije vrijeme odgovoriti na naše zahtjeve – izjavila je Monika Svrdlan, ugostitelj iz Brčkog.

  Iz Odjeljenja za privredu, sport i kulturu su kazali da je došlo do izmjena i dopuna Zakona o covidu gdje je Vladi odnosno resornom odjeljenju data obaveza da u skladu sa sredstvima u budžetu rješava pitanja posljedica pandemije covida-19. U ovom trenutku, nema na raspolaganju sredstava kojima bi mogli to isfinansirati i to je jedini razlog zašto nije napravljen nikakav program.