Brčanski SUBNOR obilježio Dan ustanka naroda u BiH

Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata u Brčkom je danas obilježio 79. godišnjicu ustanka naroda i narodnosti BiH.

Tim povodom na Partizanskom spomen groblju u Brčkom, u manjem broju, delegacije iz Brčkog i gosti iz Srebrenika, su u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama položili cvijeće i vijence, te odali počast palim boracima NOR-a i žrtvama fašističkog terora.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković rekao je kako je ovo još jedna prilika da se podsjetimo na herojsku borbu i na veoma teške uvjeteu kojima su ovdašnji patrioti krenuli tog 27. srpnja 1941. u borbu protiv fašista.

„438 naših boraca sahranjeno je ovdje pokraj spomenika Slobode i pokraj 17 bisti naših narodnih heroja koji su svoje živote dali za stvaranje Jugoslavije i slobode naših naroda u Drugom svjetskom ratu“, istaknuo je ovom prilikom Vuković.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti naroda sa ovih prostora kada su se opredijelili za antifašističku borbu i izraženu želju i opredjeljenje za stvaranjem zajedničke države na ovim prostorima Jugoslavije.

„Veoma je važno da se podsjećamo na ovaj datum kako bismo učinili i sebe ponosnim jer taj događaj i jeste za ponos, ali i da bismo izvukli određene pouke, da ne bismo zaboravili sve ono što nam se dešavalo kroz istoriju, da nam se opet ne bi dešavalo“, kazao je Milić.

Vuković je poručio je da ostanemo dosljedni i poštujemo i sačuvamo tekovine i tradiciju narodno-oslobodilačke borbe protiv fašizma na ovim prostorima, kako bi o ovoj povijesti mogli učiti naši potomci.

Autor: radiobrcko.ba