More

  Brčanski Preporod ponovo oživljava rad dramskog studija, ovaj puta pod imenom Dramski studio „Safet Pašalić“

  - Advertisement -

  U brčanskom Preporodu u 2024. godini planiraju obnoviti rad dramskog studija. Podsjetimo ove godine navršava se 20. godina od pokretanja djelovanja dramskog studija „Arlekino“ (2004 – 2014) koji je osnovan s ciljem afirmacije pozorišne umjetnosti kod djece i mladih. Kroz deset godina djelovanja, organiziranog u dvije grupe (djeca i odrasli), bilo je uključeno preko dvije stotine polaznika. Pripremljeno je deset pozorišnih predstava za djecu i odrasle koje su doživjele preko pedeset izvedbi u Brčkom i drugim gradovima Bosne i Hercegovine i regije. Brojne kolektivne i pojedinačne nagrade te pozitivne stručne ocjene potvrđuju domete ovog preporodovog projekta. (Više informacija na web stranici brčanskog Preporoda: http://www.preporod-brcko.ba/page/dramski-studio-arlekino)

  Odluka o promjeni naziva dramskog studija proizilazi iz obeveze čuvanja sjećanja na jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih glumaca koji je rođen u Brčkom 1907. godine.

  Prvi glumački i rediteljski počeci Safeta Pašalića vezani su za društvo Islahijet, gdje je igrao i režirao prve pozorišne predstave sa tadašnjom diletantskom sekcijom Islahijeta.

  Članovi diletantske sekcije Islahijeta, drugog dana Kurban – bajrama 1929. godine igrali su u hotelu Posavina predstavu „Ismet i Almasa“ , prema tekstu Ademage Mešića i u režiji Safeta Pašalića. Predstava je izvedena u okviru programa obilježavanja 20. godina Islahijeta a posebnost joj daje činjenica da je u predstavi prvi puta igrala Bošnjakinja iz Brčkog. Ulogu Almase igrala je Zumruta Burić, rođeno Ajanović.

  Predstavljanje ukupnog doprinosa Safeta Pašalića pozorišnoj umjetnosti i kulturi uopće, na izuzetno kvalitetan način učinio je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine izložbom i publikacijom predstavljenim 2007. godine, povodom 100 godina od rođenja velikog glumca i umjetnika.

  Ova izložba i monografija, predstavljena u brčanskoj vijećnici u decembru 2007. godine, bila je dio programa kojim je brčanski Preporod obilježio 100 godina osnivanja Islahijeta. Iz bogatog i sadržajnog kataloga uz izložbu „Život, riječi i scene“ izdvajamo za ovu priliku samo nekoliko informacija.

  Safet Pašalić

  -261 glumačka uloga;

  -36 radio drama;

  -9 radio igara za djecu;

  -23 radio novele;

  -6 tv serija i drama;

  -5 filmova.

  Za života je primio 13 velikih nagrada i priznanja.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = four