More

  Brčanski ‘Preporod’ i u prošloj godini ostvario kontinuitet uspješnog djelovanja

  - Advertisement -

  Sumirajući rezultate rada BZK “Preporod“ Brčko u 2022. godini, u ovom udruženju kažu da su zadovoljni realizacijom planiranih aktivnosti te da bi se protekla godina mogla označiti kao izuzetno uspješna po brojnosti realiziranih sadržaja, kao i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.

  Kako je u razgovoru za Fenu kazala predsjednica društva Adisa Osmić-Smajić, u protekloj godini brčanski “Preporod“ je potvrdio višegodišnji kontinuitet uspješnog djelovanja, a aktivnosti su realizirane u nekoliko pravaca – organizirano je sedam promocija književnih izdanja, jedna kaligrafska i dvije izložbe dokumentarne fotografije, te su prigodnim programima obilježeni značajni međunarodni datumi i godišnjice važnih događaja iz prošlosti BiH. Uporedo s tim, redovno su radile “Preporodove“ stalne sekcije koje okupljaju značajan broj djece i omladine.

  Osmić-Smajić naglašava da su u Preporodu naročito ponosni na istraživačke projekte koji su realizirani u 2022. godini.

  – Uspješno smo završili dvogodišnji projekt posvećen istraživanju nematerijalne baštine Brčkog i okoline. Rezultat ovog istraživanja je zbornik radova koji je predstavljen na stručno-naučnom skupu održanom u maju 2022. Nastavilo se i s realizacijom istraživanja na temu ‘Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline’. Simpozij na ovu temu održan je u novembru kada su predstavljeni radovi učesnika istraživanja koji će biti objavljeni u prigodnom zborniku čije štampanje je planirano za proljeće 2023.godine – navela je.

  Također, u prošloj godini je brčanski Preporod uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hercegovini realizirao projekt pod nazivom “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje” čiji su glavni ciljevi unapređenje položaja osoba s invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unapređenje njihovog položaja u društvu.

  Osmić-Smajić ističe da Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u BiH, kao temeljna i najstarija kulturna institucija Bošnjaka, u 2023. godini obilježava 120 godina postojanja i rada, a brčanski Preporod je jedan od 60 odbora u BiH i svijetu i, prema njenim riječima, predstavlja primjer najuspješnije lokalne organizacije “Preporoda“. Brčanski “Preporod“ baštini tradiciju kulturno-potpornog društva “Islahijet” kao najznačajnijeg nacionalnog i kulturnog projekta Bošnjaka Brčkog u 20. stoljeću. Dom Islahijeta je zbog svog historijskog i kulturnog značaja proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i danas je sjedište “Preporoda” i prepoznatljivo mjesto kreacije i realizacije brojnih i raznovrsnih kulturnih i umjetničkih programa i sadržaja.

  Na pitanje kako održati kontinuitet i kvalitet dostignutog nivoa aktivnosti, Osmić-Smajić kaže da su, uz entuzijazam brojnih aktivista, finansijska sredstva za osnovne i nužne materijalne troškove, kao što su održavanje zgrade Islahijeta i administarivni troškovi, osnovna pretpostavka za očuvanje kontinuiteta i kvaliteta rada. U prethodnom periodu izvori finansijskih sredstava bile su članarine i donacije članova i prijatelja Preporoda te dotacije iz budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  – Nažalost, u prethodnoj godini finansijska pomoć iz budžeta Brčko distrikta BiH je izostala zbog nejasnih i neuređenih pravilnika i komplikovane procedure o dodjeli sredstava. Imamo li na umu činjenicu da djelujemo i realizujemo programe u zgradi Islahijeta koja zahtijeva značajna sredstva za brigu i održavanje, finansijska pomoć članova i lokalne zajednice je uslov za nastavak uspješnog djelovanja. Zgrada Islahijeta javno dobro koje koriste i druge organizacije i pojedinci u različite kulturne, obrazovne i humanitarne svrhe, ali je briga o objektu na našim plećima. U godini koja je pred nama očekujemo veću podršku institucija vlasti Brčko distrikta BiH, ali i naših članova i simpatizera – naglasila je Osmić-Smajić.

  Izvršni sekretar BZK “Preporod“ Brčko Senka Merić kazala je za Fenu da su sve Preporodove sekcije bile izuzetno aktivne u prošloj godini te da je zabilježen značajan broj nastupa u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

  – Najveći broj polaznika broji naša Sekcija učenja stranih jezika, ona okuplja blizu dvije stotine djece i odraslih. Važno je istaknuti da su u protekloj godini izuzetno aktivne bile naše kulturno-umjetničke sekcije-Sekcija violine, klavira i gitare, Mješoviti hor i Ansambl pjesama i igara. Među brojnim nastupima polaznika ovih sekcija mogli bismo izdvojiti program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Republici Turskoj. Tom prilikom naši članovi su u gradovima Istanbul, Bursa i Samsun izveli prigodan kulturno-umjetnički program i tako na najljepši način predstavili Bosnu i Hercegovinu i Brčko – podvukla je Merić.

  Fena.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy nine − seventy six =