Brčanski poljoprivrednici “otvoreno” zahtijevaju isplatu obećanog novca za podsticaje

Foto-ilustracija

Brčanski poljoprivedni proizvođači sve jasnije iskazuju svoje nezadovoljstvo činjenicom da im, iako je šesti mjesec 2021., još uvijek u potpunosti nisu isplaćeni novčani podsticaji za razvoj proizvodnje u minuloj godini.

Ako već mi kao poljoprivrednici nismo obuhvaćeni privrednim mjerama za oporavak usljed šteta koje su nastale zbog pandemije, a zasigurno da se u plasmanu poljoprivrednih proizvoda osjećaju posljedice manjeg kretanja ljudi i roba, onda smo bar zavrijedili da nam se isplate kompletni iznosi podsticaja za prošlu godinu. Kako dvadeset procenata od odobrenih novčanih sredstava, ni do danas nismo dobili, odlučili smo uputiti “otvoreno protestno pismo“ nadležnima u vlasti Distrikta, u kom zahtijevamo hitnu isplatu sredstava koja nam se duguju, jer je zbog njihovog nedostatka bila ugrožena sjetva kukuruza, a ista stvar je i sa žetvom pšenice koja nas očekuje – kazao je u ime, poljoprivrednih proizvođača Distrikta, predsjednik Udruženja „Sava“ Brezovo Polje Selo Drago Novaković.

Otvoreno pismo, zvanično su, pored Udruženja poljoprivrednika, podržali i Udruženje „Savremeni voćar“ iz Šatorovića kao i Udruženje pčelara „Matica“ Brčko.

Inače, suština zvanične informacije koja pojašnjava zbog čega, do sada, u potpunosti novac nije isplaćen, je u tome da nedostaje dva miliona maraka, koja bi trebalo da budu obezbijeđena rebalansom budžeta Distrikta koji se očekuje tokom ovog mjeseca.

Novinar: Admir Kadrić
--