More

  Brčanski poljoprivredni proizvođaći prate pozitivne evropske prakse

  - Advertisement -

  U toku realizacije projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u BiH“ kojeg implementira UNDP u Bosni i Hercegovini, a finansira Vlada Švedske prikupljene su znatne količine ambalažnog otpada od pesticida na području Brčko distrikta. Projekt se osim u Brčkom provodi i u šest gradova u Bosni i Hercegovini. U suradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH i Inspektoratom Brčko distrikta BiH određene su sabirne tačke i postavljeni kontejneri na područijima Grbavice, Buzekare, Boća, Šatorovića, Slijepčevića i Maoče gdje su poljoprivredni proizvođaći u toku sezone imali mogućnost adekvatno odlagati štetni ambalažni odpad od pesticida.

  Nezbrinuti ambalažni otpad od pesticida predstavlja ozbiljan izazov za poljoprivredne proizvođaće. Neadekvatnim odlaganjem zagađuje se zemljište, podzemne vode, vodni tokovi itd.. Štetne materije dospijevaju u biljke i životinje, a putem konzumacije istih u čovijeka. Pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada u poljoprivredi smanjuju se količine otpada, čuva se životna sredina i zdravlje ljudi, proizvođaći štede novac, stvara se osnova za pravilno recikliranje i cirkularnu ekonomiju.

  Sav ambalažni materijal nakon korištenja pesticida na poljima postaje otpad, i mora biti propisno ispražnjen i očišćen. Prilikom odlaganja potrebno je primjeniti tzv. „Trostruko ispiranje“ , odnosno isprati najmanje tri puta čistom vodom, osušiti ambalažu i prikladno skladištiti.

  *Za sve poljoprivredne proizvođače koji žele biti dio ove akcije, a koji konzumiraju najmanje 5m3 ambalažnog otpada mogu se registrirati za besplatno preuzimanje na mjestu nastanka putem e-maila: maid.h@kemeko.ba  

  Koordinator za Brčko distrikt: Selman Edi Kaloper, magistar biljne proizvodnje

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = 16