More

  Brčanski maturanti traže da se dozvoli defile: Dobili ogromnu podršku građana

  Nakon što je Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH jučer zabranio defile maturanata zbog mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije, oglasili su se i oni kojih se ova odluka direktno tiče – sami maturanti.

  Maturanti JU Gimnazije “Vaso Pelagić” imaju jedinstven stav, da je apsurdno zabraniti defile maturanata kroz grad dana 5.6.2021. godine.

  – Za sve maturante je ovo vrlo senzibilna tema, za nas to predstavlja kraj jednog životnog poglavlja i oproštaj od školske klupe i bezbrižnog života. Svih ovih godina matura je bila održana na isti način, a za taj način se i mi borimo ove godine. Mi, učenici JU Gimnazije “Vaso Pelagić”, želimo da uz poštovanje epidemioloških mjera proslavimo naše matursko veče i prošetamo kroz grad po posljednji put kao učenici naše škole, uz maksimalan trud da ne ugrozimo ni naše živote, a ni živote drugih ljudi – navode u svom obraćanju javnosti.

  Uz obostranu saradnju, smatraju da je moguće održati maturu na siguran način, uz poštovanje epidemioloških mjera, što bi se ogledalo u održavanju razmaka tokom defilea, a apeluju na građane koji bi ih svojim prisustvom podržali i na taj način ispratili, da zbog svog zdravlja koriste zaštitne maske.

  – Voljeli bismo da se naše želje uvaže i da pokušate i Vi nas da razumijete, to je jedno veče koje se pamti cijelog života, a ako se dovoljno potrudimo neće se znatno razlikovati od jednog školskog dana ili obične popodnevne šetnje građana kroz grad. Ne tražimo mnogo, tražimo da nam se pruži prilika da školske klupe napustimo na tradicionalan način, a spremni smo da pokažemo svoju odgovornost i da prilikom defilea poštujemo sve mjere koje su na snazi – poručuju.

  Otisku su se obratili i maturanti iz drugih brčanskih srednjih škola, koji imaju isti stav.

  – Apsurd i sramota… Bijes ili tuga, šta prije da osjećamo mi maturanti? Umjesto da izađemo, da se s ponosom prošetamo, oni nama ovo rade… Umjesto da se roditelji fotografišu sa svojom djecom i da se ponose što to više nisu djeca već postaju ljudi, zakoračuju u sljedeću fazu života, sad moraju sjediti kući – navodi jedan maturant.

  – Svjesni smo situacije u kojoj se nalazino povodom Covida-19, ali isto tako molimo da i Vi imate razumijevanja za našu situaciju. Naime, tradicija svake škole jeste da maturanti izađu iz nje, da imaju svoje posljednje zvono. Nije u redu da mi budemo jedina generacija koja će biti uskraćena za defile. A isto tako nije u redu da se 2 dana pred matursko veče nama maturanitima javlja da nemamo defile koji planiramo već dugo. Dovoljno smo zrela djeca da shvatimo i da znamo da se moraju mjere da poštuju, a isto tako su i građani, naši roditelji, prijatelji razumni da ne smijemo zbog sviju nas da se u tolikom broju okupljamo. Tragično po nas maturante jeste što nam nije dozvoljeno da to obavimo kako dolikuje i tu svi zajedno ispaštamo. Zašto bi mi bili izuzetak od svih ostalih, zašto i mi da se izdvajamo od drugih? To je nešto što bi trebali pamtit čitav život, zato Vas molimo da i Vi nas razumijete. Svjesni smo situacije, ali opet se borimo, da Vam dokažemo našu želju za ovime. Ne tražimo mnogo, tražimo da uz poštovanje svih epidemioloških mjera napustimo školu kako dolikuje i da i mi budemo kao i svi ostali prethodni maturanti. Ne tražimo nikakvo okupljanje ispred hotela, ispred vijećnice, tražimo da školu napustimo kako dolikuje i da i mi imamo svoju šetnju. Molimo sve građane, roditelje, prijatelje, da nas podrže i da prilikom prisustvovanja nose zaštitne maske. Jer vaše malo, nama znači mnogo. Cijelu školsku godinu smo se držali zajedno, poštovali sve mjere, bili uzorni učenici, i sada se borimo i trudimo da ne budemo drugačiji od prethodnih generacija. Shvatite i Vi nas, da smo spremi držat razmak od 1,5 m, da smo spremni poštovati sve propisane mjere. Ne dozvolite da naš grad, da mi maturani budemo uskraćeni za to sve, jer opet kažemo VAŠE MALO NAMA ZNAČI MNOGO – navode iz Ekonomske škole.

  – Kao maturanti JU Poljoprivredne i medicinske škole želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo povodom odluke Kriznog štaba kojom nam zabranjuju svečani defile. Mi, kao i prošlogodišnji maturanti smo generacija koja je zbog korona virusa ostala uskraćena za mnogo toga. Nismo imali matursku ekskurziju, posljednju godinu svog srednjoškolskog obrazovanja većim dijelom nismo proveli u školskim klupama. Najljepšu godinu svog života pamtit ćemo po policijskom času i brojno ograničenim druženjima. Trenutna odluka o zabrani defilea nam uskraćuje i ono zadnje što nam je ostalo, ono čemu se toliko dugo radujemo, a to je normalno matursko veče. Pozivamo Krizni štab da ponovo razmotri prijedlog održavanja svečanog defilea uz maksimalno poštivanje mjera koje bi uključivale razmak između maturanata. Na društvenim mrežama vidimo koliko građana Brčko Distrikta nas podržava, među tim građanima su naši prijatelji, porodice, komšije koje ako bi se pojavile na defileu, to bi učinile na vlastitu odgovornost te bi naravno zbog vlastitog i zdravlja zajednice nosile maske. Molimo Vas da nam ovo veče u pamćenju ostane kao pravo matursko veče, a ne samo kao večera u restoranu koja liči na svaku drugu – navode u svom obraćanju maturanti Poljoprivredne i medicinske škole.

  U anketama Otiska na društvenim mrežama su dobili ogromnu podršku građana.

  Čitano

  Povezani članci