More

  Brčanski heroj Rešid Tandir: Za mene je Bosna domovina koju sam spreman uvijek braniti, rahmetli predsjednik Alija mi je okrenuo život nabolje /VIDEO

  Rešid Tandir, diverzant Armije Republike Bosne i Hercegovine, dobitnik Zlatnog ljiljana, borac ranjavan šest puta, s našim gledaocima je podijelio svoju priču o plemenitom gestu prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića.

  Prvi puta je javno u našoj emisiji govorio o emotivnom susretu sa rahmetli predsjednikom Izetbegovićem.

  -Velikog imena rahmetli Alije Izetbegovića svaki Bošnjak treba da bude svjestan i da poštuje. Ko je bio blizu njega, upoznao je njegovu toplinu i veličinu. Bilo mi je drago što me u vašoj emisiji spomenuo Muderris. To me podsjetilo na lijepi period života i poznanstvo sa mojim predsjednikom. Sve se desilo slučajno. Vraćali smo se sa teškog ratišta i susreli predsjednika. Poredali smo se u stroj da ga pozdravimo. Sve nas je zagrlio i podijelio po šteku cigara. Pitao je ko je u Brčkom uništio najviše tenkova, saborci su pokazali na mene. Tada mi je prišao da se slikamo i rekao: “Ovo ću pokazati svojim unučadima. Ako ti šta zatreba, ti nazovi svog predsjednika. Sve ću učiniti za tebe”. Onda smo razgovarali o tome kako sam uništavao tenkove – kazao je Tandir.

  Dodaje da se kasnije pozitivno iznenadio plemenitim gestom rahmetli predsjednika Izetbegovića.

  Mislio sam da se više nećemo sresti. Rekao sam mu da se bavim poljoprivredom. Spomenuo sam tada vjerovatno i potrebu za traktorom. Bili smo na ozrenskom ratištu kada me nazvao komandant i rekao da ima hediju za mene od predsjednika. Tu se nalazilo 5.000 maraka hedije za traktor. Potom sam kupio traktor koji me obogatio toliko da danas imam tri traktora, kombajn, mašine i nafaku u rukama. Predsjednik mi je život okrenuo nabolje. Moj rahmetli otac je iz Sandžaka došao u Brčko, pošteno radio i stekao sve svojim rukama. Ja sam nastavio njegovim stopama, bavim se poljoprivredom, sijem pšenicu i držim stoku, imam penziju, sretnu porodicu, sasvim dovoljno za sretan život – kaže Tandir.

  Nezim Halilović Muderris, ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade Armije RBiH, prvi je u Ramazanskom program Hayat TV podijelio priču o heroju Tandiru.

  U svom javljanju zahvalio se Hayat televiziji na prepoznavanju važnosti Rešidove životne priče.

  Predsjednik je uvijek govorio da Bosnu brane obični ljudi koji nisu pohvaljivani. Drago mi je što je ova priča koju smo plasirali pomoću Hayat televizije naišla na odobravanje javnosti. Nažalost, danas nisam bio u prilici da popijem kafu sa našim Rešidom, ali se nadam da će biti prilike. Bereket rametli predsjednika o kojem je govorio dovoljno kazuje u prilog njegovoj skromnosti. Poruka je da mi u našem vrhovnom komandantu rahmetli Aliji Izetbegoviću vidimo našeg istinskog komandanta i predsjednika – kazao je Muderris.

  Podsjetio je da riječi rahmetli predsjednika Izetbegovića sa jednog od ratišta.

  Rahmetli predsjednik je na Nišićima 1995. godine kazao da će se borci nakon završetka rata morati boriti za svoja prava kao što su se borili protiv neprijatelja. Određeni centri moći žele da degradiraju našu borbu i doprinos u odbrani države, ali su naše snage mnogo jače. Imamo našu domovinu, iako nam je bilo namijenjeno da budemo uništeni, a sve zahvaljujući herojima poput našeg Rešida. Niko od nas se nije borio za priznanja, jer je konačna nagrada kod Gospodara. Moramo odgajati našu djecu i pružati im šanse za razvoj u našoj domovini u inat dušmanima koji dovode u pitanje našu Bosnu. Danas smo mnogo jači u intelektualnom i svakom drugom smislu – smatra Muderris.

  Zlatni ljiljan Tandir je spreman da opet stane na branik domovine ako zatreba.

  -Za mene je Bosna domovina koju sam spreman uvijek braniti. Mi smo se borili i borit ćemo se za našu domovinu. Bosna je naša i ne možemo je dati. Ko god misli da je može oteti, grdno se vara. Najviše me boli kada čujem da Dodik Armiju RBiH naziva takozvanom. Ta Armija je odbranila državu u kojoj od danas prima platu – poručuje Tandir.

  Muderris je poručio bošnjačkim političarima da izbjegavaju međusobne svađe i sukobe, po uzoru na riječi rahmetli predsjednika Izetbegovića.

  Pozvao bih sve političare Bošnjake da izbjegnu prepucavanja i sjednu za isti sto. Moraju odrediti liniju preko koje se ne smije preći. Kako je rekao rahmetli predsjednik, pravimo front za našu domovinu. Što se tiče navoda da ću biti na listi Stranke demokratske akcije, to su obične laži. Ne planiram razgovarati na tu temu, svoje mjesto u političkom saffu ustupam mlađima i stojim na raspolaganju sa svojim iskustvom i savjetima. Moramo odgojiti generacije Bošnjaka koji će u multikulturalnoj domovini svih naroda živjeti i razvijati je bez dovođenja u pitanje. Siguran sam da imamo mnogo obrazovane omladine u domovini i dijaspori koji će našu Bosnu učiniti perspektivnom zemljom. Kad vidim Rešidove vrijedne ruke, sjetim se naše čiste i časne borbe. Jedva čekam da ih stisnem – ističe Muderris.

  Uputio je poruku svim patriotama o tome na koji način treba da čuvamo domovinu.

  Na svakom Bošnjaku, Bosancu i Hercegovcu koji voli našu domovinu, je da svi zajedno predano radimo poslove i najbolje među nama postavimo na odgovorne funkcije. Povedimo računa o našoj djeci i suprugama, siguran sam da će Gospodar očuvati našu domovinu u kojoj ima mjesta za sve nas i naše komšije nebošnjake – poručuje Muderris.

  Na kraju razgovora, Tandir je naglasio važnost dobrosusjedskih i međuljudskih odnosa koji vladaju u Brčkom.

  U Brčkom sve nacije međusobno sarađuju i rade. Imam mnogo prijatelja Srba i Hrvata, od kojih su neki moji saborci. Družimo se, odlazimo jedni drugima na praznike. To je bošnjački mentalitet, mi ne znamo mrziti – zaključuje Tandir.

  Hayat.ba/Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four + = sixty seven

  Čitano

  Povezani članci