More

  Brčanski apsurdi: Priložite papir koji se ne izdaje duže od tri godine

  - Advertisement -

  Koliko puta vam se desilo da odete u neku od brčanskih institucija gdje vam traže papire ne stariji od šest mjeseci, original ili ovjerenu kopiju. Pa onda hodate od jedne do druge kancelarije, zgrade, institucije – s kraja na kraj grada (ili u druge opštine) kako biste prikupili sve papire. I naravno, uvijek vam fali jedan.

  Ali ni to nije najgore. Zamislite da vam jedna institucija traži papir koji se ne izdaje već više od tri godine!

  I ne samo da se ne izdaje, već nije ni tražen u zvaničnom javnom pozivu po kome se prijavljujete. Ipak, pošto niste priložili dokument koji se ne izdaje i koji vam ne traže – obijeni ste.

  U apsurdistanu zvanom Brčko distrikt i to je moguće. 

  Vezani tekst: O kulturi i sportu u „Ogledu za ugled“: Siniša otvorio, Zijo zatvorio. Završeni 37,38, 39…50 Susreti pozorišta u Brčkom

  Naime, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu raspisalo je Javni poziv za finansiranje odnosno sufinansiranje programa odnosno projekata od javnog interesa. Jedna od stavki koje treba priložiti kako biste učestvovali na ovom javnom pozivu je i “kopija JIB-a”.

  Ukoliko ste iz ovoga zaključili da je potrebno dostaviti kopiju JIB-a, griješite. Naravno da zapravo treba dostaviti Potvrdu o registraciji iz Poreske uprave Brčko distrikta. Potvrdu koju Poreska ne izdaje već tri godine, da budemo jasni.

  Vezani tekst: Ubijanje sporta u Brčkom se nastavlja: Ovoga puta „pucaju“ na školu fudbala „Izbor kids“/FOTO

  Dostavite li JIB na poziv u kome se traži JIB, bićete odbijeni jer ste dostavili JIB. Dobrodošli u Brčko distrikt!

  Valja dodati i to da “kopija JIB-a” zapravo ne znači ništa. JIB je skraćenica za jedinstveni identifikacioni broj, nešto poput matičnog broja za pravna lica. Dakle, običan trinaestocifreni broj. Čemu kopija?

  JIB se, inače, nalazi na aktuelnom izvodu iz sudskog regista i na kopiji rješenja o registraciji koje takođe dostavljate u okviru dokumentacije.

  I tako je jedna brčanska nevladina organizacija odbijena jer nije dostavila papir koji nije tražen i koji se ne izdaje.

  Da stvar bude gora, na istom javnom pozivu, raspisanom od istog odjeljenja prije nekoliko mjeseci, ovo isto udruženje odbijeno je iz drugog razloga, a predali su identičnu dokumentaciju. Dakle, JIB je tada bio uredan. Danas nije. Više sreće drugi put. Odnosno treći. 

  Iz ovog udruženja potvrdili su nam da će inicirati pokretanje kako disciplinskih, tako i odgovarajućih sudskih postupaka kako bi se nepravda ispravila, a odgovorni konačno kaznili u skladu sa zakonom.

  /Sponzorirana objava/

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty two = thirty five