Brčanska Policija provela akciju ‘Granica’: Pretresi na 14 lokacija, 12 osoba lišeno slobode

  Akcija se odnosi na organizirani kriminalitet, neovlašteno stavljanje u promet opojnih droga i nelegalno krijumčarenje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

  U jutarnjim satima je pronađeno preko jednog kg kokaina, oko pola kg skanka, jedna mini-laboratorija koja se nalazi u kući na području grada Brčkog, veća količina oružja i municije... [Ustupljeno Otisku]

  Piše: Adis Mujdanović

  Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak je provela akciju kodnog naziva “Granica”. Akcija se odnosi na organizirani kriminalitet, neovlašteno stavljanje u promet opojnih droga i nelegalno krijumčarenje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

  Tim povodom na konferenciji za medije obratio se šef brčanske Policije Goran Pisić, koji je kazao da su aktivnosti u sklopu ove akcije provođene od novembra prošle godine, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom državnog Tužilaštva.

  Brčanska Policija je ove aktivnosti započela u saradnji sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Republike Austrije.

  “Do dana današnjeg su prikupljani dokaze i činjenice, i danas je realizacija akcije kodnog naziva Granica. Zajedno sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kolegama iz Saveznom MUP-a Austrije smo, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, do prije par dana provodili ove aktivnosti, gdje je Policija Brčko distrikta bila, da kažem, u prvom planu, s obzirom da je i započela te aktivnosti”, naveo je Pisić.

  Aktivnostima obuhvaćeno 26 osoba

  U četvrtak se provode aktivnosti na području Brčko distrikta, Policijske uprave (PU) Bijeljina i MUP-a Tuzlanskog kantona.

  “Imamo pretrese na 14 lokacija. Jedanaest lokacija je na području Brčko distrikta, tri lokacije na području PU Bijeljina. Ovom prilikom, od jutros sa nama u zajedničkim aktivnostima, pored pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, uključena je Uprava za borbu protiv teškog i organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srpske.”

  Goran Pisić [Adis Mujdanović/Otisak.ba]
  Dosadašnjim aktivnostima obuhvaćeno je 26 osoba. Dvanaest osoba je lišeno slobode: šest zbog pomenutih izvršenih krivičnih djela, a u vezi sa organiziranim kriminalom Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (članovi 195 i 193 – droga i oružje) i Krivičnog zakona Brčko distrikta (članovi 232 i 365 – droga i oružje).

  ‘Neće stati na ovome’

  U jutarnjim satima je pronađeno preko jednog kg kokaina, oko pola kg skanka, jedna mini-laboratorija koja se nalazi u kući na području grada Brčkog, veća količina oružja i municije, preko 50.000 maraka za koje je nepobitno utvrđeno da je to novac koji potječe od prodaje opojnih droga, više skupocjenih automobila kod osoba koje su predmet obrade, a koji će biti privremeno oduzeti, naveo je Pisić.

  “Kasnije će vjerovatno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine upućivati zahtjeve prema policijskim organima, a u vezi finansijske istrage za ove automobile”, istakao je on, zahvalivši se na asistenciji i podrški prvo Upravi za borbu protiv teškog i organiziranog kriminala, operativnoj i tehničkoj podršci Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, te državnom Tužilaštvu koje je, kako je kazao Pisić, pružilo brčanskoj Policiji šansu da se može dokazivati kao policijska agencija.

  “Ovo je aktivnost koja će trajati i sigurno neće ostati na ovome”, naglasio je šef Policije Distrikta.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = eight