Brčanska inicijativa: Korona zahtijeva konkretne mjere

Potpuno je jasno da će potraga za lijekovima i vakcinom protiv koronavirusa trajati još dugo vremena, te treba pohvaliti napore koje čini Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine preduzimajući mjere koje za cilj imaju smanjenje mogućnosti zaraze stanovništva korona virusom.

Obustava rada škola, vrtića, skraćivanje radnog vremena prodavnica, zabrana javnih skupova, podizanje svijesti i samodiscipline građana sigurno je pozitivno utjecalo da u Brčkom još uvijek nema zaraženih.

Međutim, pored ovih mjera, Vlada Brčko distrikta pod hitno mora predložiti mjere koje će pomoći privrednim subjektima, kako bi se spriječilo da pandemija ostavi duboke tragove i nesagledive posljedice na privredne subjekte, kako velike proizvođače, izvoznike, prevoznike roba, tako i mala preduzeća i preduzetnike.

Zbog mjera koje je preduzela Vlada Brčko distrikta, ugrožena je poslovna sposobnost i likvidnost preduzeća, što će dovesti do nemogućnosti plaćanja poreskih obaveza i doprinosa, isplate plata zaposlenima, te i do otpuštanja radnika.

Smatramo da je neophodno da Vlada Brčko distrikta u najskorije moguće vrijeme uz konsultacije sa privrednom komorom, poslodavcima, sindikatom i akademskom zajednicom predloži konkretne mjere za pomoć privredi.

Ono što je sigurno moguće uraditi u kratkom vremenu je prolongiranje rokova za obavezu uplate poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa.

Subvencije preduzećima za pokrivanje bar dijela plata, kako bi se očuvala radna mjesta je također jedna od mjera koja bi bila konkretan doprinos prevazilaženju posljedica uzrokovanih ovom vanrednom situacijom. Portfolio garantnog fonda bi se mogao koristiti za plaćanje kreditnih obaveza. Krajnje je vrijeme da se preduzmu konkretne mjere.

Pošto se u skupštinskoj proceduri nalazi i odluka o usvajanju budžeta za 2020. godinu, treba obustaviti nabavke svega što nije neophodno za rad organa javne uprave, (vozila, softver, konsultantske usluge, itd.) a ta sredstva preusmjeriti na pomoć privredi kako bi se što više umanjile štete koje uzrokuje pandemija.

Autor: Brčanska inicijativa

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = 2