Brčanska inicijativa: Hitan rebalans budžeta za 2020. i mjere za spas privrede

Usvajanjem Budžeta za 2020. godinu, kao i Zakona o izvršenju budžeta u kojem je članom 38-a, omogućen prostor Vladi Brčko distrikta da obavlja sve funkcije, a istovremeno i mogućnost i obaveza da u najskorije vrijeme stvori finansijske pretpostavke za saniranje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa (COVID-19).

Verbalna podrška privredi koja je iskazana na posljednjoj sjednici skupštine mora biti pretvorena u konkretne mjere, sa osnovnim ciljem očuvanja radnih mjesta u realnom sektoru i omogućavanje pomoći preduzetnicima i preduzećima, kojima je zabranjen rad ili koja se indirektno nalaze u problemima zbog enormnog pada prometa roba i usluga.

Neke od mjera koje je moguće preduzeti na lokalnom nivou:

– Oslobađanje plaćanja poreza na dobit i poreza na dohodak za period mart, april, maj, a najduže do mjeseca prestanka vanredne situacije.

Kriterij za realizaciju ovih mjera je da nije bilo otpuštanje radnika i da je vidljivo smanjenje ostvarenih  prihoda za više od 20%.

– Omogućiti isplatu plata za mart, april, maj bez uplate poreza na platu, poreza na dohodak, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Ove doprinose plaćati u roku od 90 dana od prestanka stanja vanredne situacije uz mogućnost potpisivanja sporazuma o plaćanju na dodatni vremenski periodu od 6 mjeseci.

– Paralelno pratiti stanje likvidnosti FZO da se ne bi narušila njegova finansijska stabilnost.

– Obustaviti fakturisanje usluga zakupa za periodu trajanja vanrednih mjera + 1 mjesec.

– Obustaviti naplatu zateznih kamata za period trajanja vanrednih mjera.

Da bi se mogle primjeniti ove mjere potrebno je stvoriti pravni okvir kroz hitnu izmjenu zakonskih propisa koji tretiraju ove oblasti, što je prilično složen zahvat, te bi možda bilo praktičnije pristupiti izradi jednog Zakona LEX SPECIALIS u odnosu na postojeće zakone, a tretirano bi sve mjere koje se odnose na umanjenje posljedica epidemije.

Istovremeno Vlada pod hitno mora pripremiti rebalans Budžeta za 2020. godinu, na način da kroz budžetske pozicije pokrije troškove nastale kroz primjenu odluke o privremenom finansiranju.

Paralelno s ovim ukinuti sve pozicije materijalnih troškova koji nisu neophodni za funkcionisanje javne uprave (troškovi reprezentacije, stručnog usavršavanja, naknada za rad u komisijama, konsultantskih usluga, reklamni materijal i pokloni,troškovi organizacije manifestacija).

Izvršiti umanjenje materijalnih troškova do iznosa od 40% planiranih u budžetu.

Ova sredstva preusmjeriti u sredstva rezervi, namjenjene za pomoć privrednim subjektima za umanjenje posljedica uzrokovanih vanrednom situacijom.

Dodatno analizirati efekte primjene zakona o podsticajima privrednog razvoja te neke odredbe staviti van snage, jer je evidentno da relativno mali broj privrednih subjekata dobija vrlo visoke iznose, dok najveći broj preduzetnika i malih preduzeća ostvaruju vrlo male iznose podsticaja, a ogroman broj preduzetnika i malih preduzeća čak nemaju ni rješenja o ostvarivanju olakšica.

Izvršiti izmjene Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi kako bi se očuvala proizvodnja strateških proizvoda, ukinuti podsticaje za nabavku upreme za ovu godinu.

Od ovih sredstava stvoriti fond kojim se mogu refundirati plate za radnike preduzeća kojima je zabranjen rad.

Stvoriti i mogućnost kratkoročnih pozajmica preduzećima za isplate plata.

Dio sredstava vratiti građanima kroz novčane pomoći, čime će se omogućiti i povećanje kupovne moći stanovništva, te na taj način i povećanje krajne potrošnje.

Autor: Brčanska inicijativa

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five × = twenty five