More

  Brčanka Ida Fazlić otkrila neobičan detalj na najpoznatijoj Rembrandtovoj slici

  Ida Fazlić je mlada Brčanka koja je kroz ljubav prema umjetnosti i nauci, ali prvenstveno i svom znanju, pomogla u otkrivanju tajni jedne od najpoznatijih umjetničkih djela.

  Kroz studije formalnog obrazovanja, ali i vannastavne aktivnosti u kojima je učestovala, Fazlić je prikupila tehnike i znanje zahvaljujući kojem je otkrila tajnu jedne od najpoznatijih umjetničkih djela Rembrandta “Noćna straža”.

  “Noćnu stražu” je naslikao Rembrandt 1642. godine i izložena u Rijksmuseum u Amsterdamu, smatra se najpoznatijim Rembrandtovim djelom. Mapiranje rendgenske difrakcije praha (XRPD) otkrilo je neobično prisustvo olovnog(II) formata, Pb(HCOO)2, u nekoliko područja slike.

  Do sada, ovo jedinjenje nikada nije prijavljeno u historijskim uljanim bojama. Ida i njen tim su objavili rezultate u AngewandteChemie, jednom od najstarijih i najprestižnijih svjetskih časopisa o hemiji (impakt faktor 16.82).

  Fazlić je rođena u Brčkom, gdje je odrasla i završila osnovno i srednje obrazovanje. Potom, odlazi u Sarajevo gdje upisuje studije na Akademiji likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu gdje prikuplja važna saznanja i vještine u polju konzervacije raznih materijala, poput drveta, papira, kamena i sl.

  Zatim, 2017. godine upisuje magistarske studije iz Nauke i tehnologije u konzervaciji kulturnog naslijeđa na Ca’ Foscari Univerzitetu u Veneciji.

  U toku dvije ipo godine u Veneciji je istraživala djela savremene umjetnosti te dobila po prvi puta priliku da sarađuje sa međunarodno priznatim naučnicima i konzervatorima.

  Specijalizirala se za NMR analizu sušećih ulja koji se koriste kao vezivo u uljanim slikama i igraju važnu ulogu u reakcijama i starenju takvih djela. Uz to je odradila i dvomjesečni staž kroz Erasmus + internship program u Kunsthistorisches muzeju u Beču gdje je dobila priliku da asistira u analizama Caravaggiove slike David sa glavom Golijata.

  Klix.ba//Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty three = 72