Brčak prezentirao prototip robotske ruke: Volio bih ostati u Bosni i Hercegovini

  „Moja poruka (mladima) je da radite na sebi i da radite ono što volite. Jer kad radite ono što volite, u životu ćete uvijek imati posla i pronaći ćete neki put do uspjeha“, poručio je Salkić.

  Foto: Otisak.ba

  Piše: Adis Mujdanović
  Foto: Kenan Ibrišimović

  Student druge godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Haris Salkić iz Brčkog, u utorak navečer je u brčanskoj Gradskoj vijećnici prezentirao prototip robotske ruke koja je u potpunosti funkcionalna, poručivši da bi volio ostati u Bosni i Hercegovini.

  Riječ je o 3D printanoj robotskoj ruci koju je on prezentirao prisutnima na koktelu dobrodošlice povodom 2. Biznis foruma Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Tom prigodom direktor Foruma Damir Bulčević uručio mu je plaketu Foruma.

  „Ja sam radio na spajanju elektroničkih komponenti i programiranju na ovom projektu. Ruka je u potpunosti 3D printana na Ultimaker 2+ 3D printerima, sa 700 radnih sati printanja. Predstavljena je na beogradskom sajmu prošle godine i na Sarajevu Unlimitedu“, kazao je Salkić u izjavi za Otisak.ba.

  On je kao vođa CGP Design Teama na ovom projektu radio zajedno sa pet kolega, još dvojicom studenata Mašinskog te trojicom sa sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta.

  „Moj tim se bavi 3D modeliranjem, 3D printanjem, Internet of things tj. programiranjem raznih elektroničkih komponenti…“, naveo je on.

  Salkić kaže da na ovim projektima radi od trećeg razreda srednje škole, te je dolaskom na Fakultet već imao određena znanja iz ove oblasti.

  Odličnim uspjehom je završio srednju Tehničku školu u Brčkom, smjer Mehatronika.

  „Moram stvarno da pohvalim našu školu, pogotovo ovaj smjer, jer imamo jako dobro opremljene laboratorije za mehatroniku, za upravljanje robotskom rukom, za pneumatiku, za hidrauliku, za senzoriku“, istakao je ovaj uspješni student.

  U planu mu je da privede fakultet kraju te da pokrene firmu koja će se baviti robotikom.

  „Volio bih da ostanem ovdje i da otvorim neku firmu koja će se baviti robotikom. Moja poruka (mladima) je da radite na sebi i da radite ono što volite. Jer kad radite ono što volite, u životu ćete uvijek imati posla i pronaći ćete neki put do uspjeha“, poručio je Salkić.

  Foto: Otisak.ba

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 + two =