Brčak optužen da je neovlašteno nabavljao i prodavao opojnu drogu kokain, vatreno oružje i municiju

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Safeta Hasikića (34) iz Brčkog zbog sumnje da je u ovom gradu neovlašteno nabavljao i prodavao opojnu drogu kokain i automatsko oružje s pripadajućom municijom.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Hasikić se tereti za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

Optuženom se stavlja na teret da je u decembru 2017.godine, nakon što se više puta s njima sastao u ugostiteljskim objektima na području Distrikta, dvojici kupaca prodao automatske puške Kalašnjikov i Zastava s pripadajućom municijom.

Osim što je prodajom oružja i municije, čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko devet stotina eura, on je optužen i da je s istim kupcima tom prilikom ugovorio, te im kasnije na dogovorena mjesta i isporučio opojnu drogu kokain.

On se tako tereti da je na parking prostoru ispred tržnog centra Belamionix najprije jednom od njih prodao 0,235 grama ove opojne droge, da bi dvije sedmice kasnije ispred ugostiteljskog objekta L’amour drugom kupcu isporučio 0,868 grama kokaina.

Tužilaštvo Distrikta je, s tim u vezi, optužilo Safeta Hasikića za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) sa zaprijećenom kaznom od jedne do deset godina zatvora, te nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari  (iz člana 365 stav (1) Krivičnog zakona) s propisanom kaznom zatvora do tri godine.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta izvršio je potvrđivanje ove optužnice u cjelosti, preuzevši je tako na daljnji postupak.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH