More

  Brčak Mirza Ibrišimović, „prekvalifikovan“ za državne institucije

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Brčak Mirza Ibrišimović, živi u Tuzli gdje radi kao embriolog u u privatnoj Ginekološkoj Poliklinici, te kao profesor na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

  Osnovnu i srednju školu završio  je u svom rodnom gradu, a 2003. godine napustio Brčko kako bi školovanje nastavio u Beču, gdje je na koncu stekao zvanje doktora prirodnih nauka iz molekularne biologije.

  Prilikom nedavnog gostovanja na N1 TV,  Ibrišimović  je istaknuo da je BiH napustio prvenstveno zbog obrazovanja koje „u datom momentu nije mogao naći u BiH“, i da mu je uvijek bila namjera da se vrati u svoju zemlju i „pokuša promijeniti neke stvari“.

  „Nisam otišao da bih ostao, otišao sam da pokupim znanje i da se vratim“, podcrtao Ibrišimović u gostovanju na N1 televiziji, dodajući da se nije pokajao iako jeste razmišljao o tome, prvenstveno zbog političke nestabilnosti. Istakao je da je razlika između bh. obrazovanja i onoga u inostranstvu drastična; jer u BiH nedostaje praktičnog rada, pa se dešava da poslodavac mora dodatno plaćati edukacije za radnike.

  „Ja radim u privatnom sektoru u BiH“, rekao je, dodavši da su ga tu prepoznali kao kvalitetnog kandidata  i da nikada nije uspio dobiti posao u državnoj instituciji, jer je čak bio proglašavan „prekvalifikovnim“.

  Istaknuo je da mu je u fokusu istraživanja muški sterilitet. Govoreći o ovoj temi, kazao je da je muški sterilitet globalni problem i da je uzrok neplodnosti kod parova preko 60% do muškarca. „Muškarce je jako teško nagovoriti da potraže pomoć“, dodao je. Smatra da osnovni nalaz, spermiogram, ne mora značiti da je sve uredu, tako da muškarci ostaju u neznaju.

  „Ne osuđujem nikoga ko odlazi“, poručio je Ibrišimović, dodavši da je, ipak, lijepo kada se dio mladih ljudi koji su otišli na obrazovanje, na kraju i vrati u svoju domovinu.

  Autor: Emina Osmić-Hajdarević
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img