Brčak Haris Salkić pobjednik takmičenja u poslovnim idejama

  Ja sam se prijavio sa idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini, kazao je u izjavi za Otisak.ba Salkić.

  Haris sa sestrom (Foto: Ustupljeno Otisku)

  Novinar: Kristian Bilić

  Haris Salkić iz Brčkog, student Mašinskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima pobjednik je takmičenja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organizuje BBI banka u saradnji sa Hayat televizijom.

  Dizajnirao robotsku ruku

  „Robotikom sam se počeo baviti u srednjoj školi tako što sam radio na projektima izrade robotskih ruku koje su dvije godine zaredom osvajale prva mjesta na državnim takmičenjima. Prije nekoliko mjeseci sam počeo raditi na novom projektu, tj. robotskoj ruci HAS_One, koju sam lično dizajnirao i koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama. Sa tim su bili upoznati i asistenti na mom fakultetu, a upravo jedan od njih, dr. Adis Muminović me obavijestio o ovom takmičenju i preporučio mi da se prijavim. Ja sam se prijavio sa idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini”, kazao je u izjavi za Otisak.ba Salkić.

  Cilj takmičenja jeste da se pronađu ideje za biznis koje imaju potencijal za veliki uspjeh, i koje će se u slučaju pobjede na ovom takmičenju potpomoći u osnivanju dobijanjem vrijednih novčanih sredstava i druge potrebne podrške.

  Robotiku iz hobija pretvorio u biznis

  „U mom timu je bila još i moja sestra Samra Salkić, koja je predstavljala glavnu administrativnu podršku tokom razvoja ovog projekta. Moj glavni zadatak je bio da u 5 minuta predstavim svoj projekat i sav njegov potencijal pred stručnim žirijem, nakon čega su slijedila njihova pitanja. Projekat sam predstavio veoma uspješno, i komentari žirija su bili jako pozitivni, a posebno im se svidjelo to što sam svoj hobi (robotiku) pretvorio u biznis, i što sam u svom projektu stavio akcenat na proizvodnju i edukaciju”, naveo je Salkić.

  Potencijal projekta kojeg je ovaj mladić uradio je prepoznat od strane žirija te je uspio nadjačati protivničke timove i s time je HAS Robotics odnio pobjedu u prvoj emisiji ovog tipa na Hayat TV-u.

  Nagrade koje ih kao pobjednike sljeduju su: novčana sredstva u iznosu 10.000 KM za potrebe osnivanja kompanije, reklamni prostor na Hayat TV (u vrijednosti od 10.000 KM), članstvo u BBI VIP Business Clubu sa pratećim privilegijama, profesionalne marketinške i PR usluge.

  I ono Harisu najbitnije i najvrednije jeste učešće na 10. Sarajevo Business Forumu u mjesecu aprilu ove godine, gdje će dobiti priliku da prezentuje svoj projekat pred velikim brojem investitora i stručnjaka za koje se nada da će prepoznati potencijal njegovog projekta.

  Ostati u Bosni i Hercegovini!

  „Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i pokrenuti ovu kompaniju, te nastaviti razvijati ovaj proizvod, a i pokretati nove projekte u kompaniji. Želim da ovo postane primjer i motivacija za mlade da pokrenu vlastite biznise i da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini!“, zaključio je Haris.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = eight