Brčaci krenuli u pohod na Ajvatovicu

  U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Medžlisa Islamske zajednice Brčko i Konjičkog kluba „Djeca vjetra“ Brčko, danas je upriličena manifestacija odlaska na 509. Ajvatovicu.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Medžlisa Islamske zajednice Brčko i Konjičkog kluba „Djeca vjetra“ Brčko, danas je u ovom gradu upriličena manifestacija odlaska na 509. Ajvatovicu (fotogalerija ovdje).

  Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka sa tradicijom dugom pet stotina godina.

  Predstavljaju grad

  Tom prilikom šef konjice, Brčak Aziz-aga Šehović, je podijelio svoj ponos, jer kako kaže – ovim činom predstavljaju svoj grad.

  „Mi na ovom putu želimo da prezentujemo suživot, svoj grad i sve što radimo – radimo iz ljubavi prema svom gradu“, naglašava on.

  Iznosi jako korisnu činjenicu za sve zainteresovane za Ajvatovicu, pa tako se idućeg vikenda po prvi put može doći autobusom ili autom 500 metara od raspukle stijene, umjesto što su morali pješačiti 7 km uzbrdo.

  Snažan identitet Bošnjaka

  „Ovaj naš današnji skup ima duboke veze i sa našom vjerom i historijom, tradicijom i identitetom. Jedan narod je jak onoliko koliko je samosvjestan, koliko je jak i izgrađen njegov identitet. U našem bošnjačkom slučaju, osnovne sastavnice našeg identiteta su vjera, jezik, tradicija, kultura i tako dalje“, u svom govoru naglašava Mustafa-efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

  Navodi kako identitet predstavlja kontinuitet pamćenja, te koliko je jedan narod u stanju da pamti svoju historiju, da njeguje svoju kulturu i tradiciju, toliko je jak njegov identitet.

  „Mi sa ovim događajem svjedočimo snažan identitet nas Bošnjaka, jer je ovo manifestacija sa najdužim trajanjem, koja najdublje seže u našu prošlost“, dodaje Gobeljić.

  Učesnici se 1. jula (ponedjeljak) vraćaju u Brčko, nakon ovog, 509. po redu, pohoda na Ajvatovicu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty nine = 69