Branislav Marković: Zdravstvo u kolapsu

  Marković ukazuje na činjenicu da unatoč budžetu od 40 miliona maraka rezultata nema i to će, tvrdi, stvoriti ogromne posljedice po zdravstveni sektor u Brčkom.

  dr. Branislav Marković [Otisak.ba - Arhiva]

  Danas zasijeda Skupština Brčko distrikta BiH. U prijepodnevnom dijelu najviše vremena je bilo rezervisano za Informaciju o stanju u brčanskom zdravstvu, na zahtjev poslanika Branislava Markovića.

  Povod za Informaciju je, tvrdi poslanik Branislav Marković, i sam ljekar po struci, haotično stanje u zdravstvenom sektoru Distrikta. Tvrdi da je u posljednjih nekoliko godina zdravstvo u Brčkom u kolapsu a danas prezentovane informacije su, kaže, samo vrh ledenog brijega.

  “Imamo situaciju da student generacije sa prosjekom 10,00 nema mjesta u brčanskom zdravstvu jer ne ispunjava neke uslove. Banja Luka ga širokim rukama prigrli i od njega stvori vrhunskog hirurga a mi uzimamo neke kvazi studente koji su studirali po 15-20 godina i oni ispunjavaju uslove u brčanskom zdravstvu”, rekao je Branislav Marković, nezavisni poslanik.

  Marković ukazuje na činjenicu da unatoč budžetu od 40 miliona maraka rezultata nema i to će, tvrdi, stvoriti ogromne posljedice po zdravstveni sektor u našem gradu.

  “Posljedice će se tek osjetiti za tri do pet godina. Za pet godina pedijatrija, anestezija, hirurgija i ginekologija, te masa drugih odjela će doći u fazu gašenja jer kadar je star. Sa svakog odjela minimalno 50% ljekara odlazi u penziju a ljekari nisu na vrijeme pripremljeni. Oprema je zastarila, sa njom se ne može raditi.”

  Marković je upozorio na još niz nedostataka i problema u funkcionisanju zdravstva zbog kojih posljedice snose građani.

  “Liste čekanja su preduge, nisu uspunjene obaveze u ugovoru sa FZO gdje stoji da svaka usluga građaninu Brčko distrikta mora biti pružena u roku od 90 dana. Sada imamo situaciju da se, recimo, pregled kod očnog čeka po šest mjeseci ne zbog ljekara nego zato što jedan od dva ljekara rade i ljudi fizički ne mogu da stignu”, kaže Marković.

  Marković je također iznio i presjek stanja kada su u pitanju kapaciteti unutar zdravstvenih ustanova u Distriktu.

  “Tražili su savremene sale i dobili su ih. Dobili su novac, milion i po maraka, a svi smo poslije pola godine vidjeli da su to štale a ne sale, popucale su, oprema je otišla, ventilacija loša, struja izbija na sve strane, sigurnost pacijenata i građana Brčko distrikta je upitna. Rješenje je možda smjena menadžmenta ili im nekako pomoći. O tome treba da odluči skupštinska većina, ja o tome ne mogu odlučivati jer djelujem kao opozicioni poslanik. Međutim, nešto se mora uraditi. Ovako više ne može.”

  Rasprava oko ove tačke dnevnog reda bila je široka i obuhvatna, međutim dobar dio poslanika je zamjerio što nema prisutnih predstavnika JZU kako bi na licu mjesta mogli dobiti povratne informacije. Ovako je, tvrdi i poslanik SDA Admir Mujkanović, rasprava svedena na jednosmjernu relaciju iako su iz JZU bili pozvani da prisustvuju sjednici.

  “Postoji jedan problem koji niko neće da iznese ovdje javno. Postoji problem komunikacije između JZU, FZO i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge. Na tome treba poraditi, trebaju svi biti otvoreni i kazati šta je ono što ih muči a sve kako bi građanima mogli obezbijediti što kvalitetniju zdravstvenu uslugu na prostoru Brčko distrikta BiH. Zdravstvenim radnicima se treba zahvaliti što u ovakvim uslovima i okolnostima ipak pružaju usluge građanima. Dovoljno nije jer uvijek može bolje”, rekao je Admir Mujkanović, poslanik SDA.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty five + = 46