Branislav Marković: Jedan od krucijalnih problema u zdravstvu Služba hitne pomoći

  „Služba hitne pomoći je dužna da pruža pomoć na terenu, na licu mjesta, u transportu i u stacionaru. Mi pružamo pomoć samo u stacionaru. Krše se osnovna prava građana Brčko distrikta“, istakao je Marković.

  Foto: Arhiva Otiska

  Novinar: Adis Mujdanović

  Jedan od krucijalnih problema u zdravstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je Služba hitne medicinske pomoći, smatra doktor Branislav Marković.

  Ljekar u Službi hitne pomoći Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ i nezavisni zastupnik u brčanskoj Skupštini naglasio je u razgovoru za Otisak.ba da ova služba treba da bude stub svakog zdravstvenog sistema.

  - Reklama -

  Naveo je da Služba hitne pomoći u Brčkom funkcionira sa jednim timom u smjeni – ljekar i tri tehničara, od kojih jedan izlazi na teren sa vozačem.

  „Samim tim pacijenti nemaju adekvatnu zdravstvenu pomoć. Služba hitne pomoći je dužna da pruža pomoć na terenu, na licu mjesta, u transportu i u stacionaru. Mi pružamo pomoć samo u stacionaru. Krše se osnovna prava građana Brčko distrikta“, istakao je Marković.

  Kazao je da u ovoj ustanovi vozilo hitne pomoći služi kao obična taksi služba, dodavši da se to mora promijeniti.

  „Godišnje ako spasimo jedan život, smatram da smo učinili veliku stvar. Mislim da to Brčko distrikt i Zdravstveni centar ne bi koštalo više od nekih 200.000 maraka godišnje“, procjenio je on.

  Minimalno tri tima u svakoj smjeni

  Istakao je da bi Služba hitne pomoći u Brčkom trebala imati minimalno tri tima u svakoj smjeni, ali da bi se zadovoljili i sa dva.

  Naveo je primjere kada Služba dobije poziv iz Ražljeva ili Maoče, da grad u tim trenucima nema sanitetsko vozilo, jer je, kako tvrdi, na raspolaganju samo jedno.

  Smatra da bi idealno bilo kada bi se formirao po jedan tim Službe hitne pomoći (ljekar i tehničar) u vatrogasnim domovima u Sandićima, Bijeloj i Maoči, koji trebaju da počnu sa radom.

  „Ti timovi, po mojoj nekoj zamisli, mogli bi da se koriste kad je intervencija vatrogasaca. Kada nema intervencija, da budu na raspolaganju Službe hitne pomoći. Konkretno, da ih dispečer iz Brčkog usmjerava gdje da idu. Tako bi pokrili cijelu teritoriju Distrikta“, naveo je Marković.

  Kazao je da u Austriji vozilo hitne pomoći dođe na lice mjesta u roku od 7 minuta, a da se u Brčkom zna desiti čekanje od dva do dva i po sata, kada Služba zaprimi više poziva u isto vrijeme.

  „U svemu je tome zakazao sistem, ne medicinsko osoblje koje se trudi da odgovori na pozive“, naglasio je on.

  Tužbe osiguravajućih društava

  Marković je upozorio da bi Zdravstveni centar Brčko u budućnosti mogao da se suoči sa sve većim brojem tužbi od strane osiguravajućih društava.

  „Oni se vade na to da je pacijentu pri izvlačenju vozila, tokom saobraćajnog udesa, načinjena veća šteta od tehničara, jer nije adekvatno obučen da bi izvlačio pacijenta, nego što je napravljena šteta tokom udesa“, pojasnio je on.

  Zaključio je da zajednički cilj svih treba da bude bolje i moderno zdravstvo sa zadovoljnim pacijentima i zdravstvenim radnicima.

  “Dat ću maksimalan doprinos da se stanje unaprijedi”, naglasio je Marković u razgovoru za Otisak.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = three