Branislav Marković: Bahatost, drskost i bezobrazluk u pisaniji Nihada Šibonjića

  'Bahatost, drskost i bezobrazluk pretočen je prije nekoliko dana u pisaniju koju je bez trunke stida potpisao direktor Javne zdravstvene ustanove (JZU) Brčko distrikta Nihad Šibonjić, a koji nije demantovao ni jednu jedinu riječ koju sam izgovorio.'

  Branislav Marković [Otisak.ba - Arhiva]

  Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dr Branislav Marković u petak se oglasio saopćenjem za javnost koje Otisak.ba prenosi u cjelosti, bez ispravki:

  • Bahatost, drskost i bezobrazluk pretočen je prije nekoliko dana u pisaniju koju je bez trunke stida potpisao direktor Javne zdravstvene ustanove (JZU) Brčko distrikta Nihad Šibonjić, a koji nije demantovao ni jednu jedinu riječ koju sam izgovorio.

  S obzirom da sam dobio na desetine pa možda i na stotine poruka podrške što direktno, što putem SMS-a i na druge načine od građana osjećam se dužnim odgovoriti na opširnu pisaniju direktora JZU-a u Brčkom Nihada Šibonjića.

  - Reklama -

  -Ja nemam nikakvog skrivenog interesa osim da doprinesem uređenju zdravstva u Brčkom koje je u rasulu i čiju cijenu plaćaju građani, a sve zbog nesposobnih rukovodilaca. Uređeno zdravstvo u našem gradu je u interesu svih građana koji vape za kvalitetnom medicinskom uslugom. Nažalost, trenutno imamo haos u zdravstvu, liste čekanja su preduge, za najbanalnije preglede i snimke naši građani se upućuju u druge gradove, nedostaje ljekarskog kadra i odgovarajuća dijagnostika. Umjesto da se menadžment zabrine zbog ovakvog stanja i umjesto da tragaju za ljekarskim kadrom, oni zapošljavaju administraciju koja je glomazna i nije efikasna.

  Menadžment JZU u Brčkom je pokazao svoju bahatost ne dolazeći na skupštinske komisije za zdravstvo, a više puta se nadležni predstavnici JZU-a nisu pojavili na skupštinskim sjednicama što dovoljno govori kakav je njihov odnos prema osnivaču i glavnom finansijeru kako ljekara tako i glomazne administracije koja, neopravdano, ima veće plate od ljekara.

  Nadležni u JZU Brčko bi trebali oslušnuti komentare građana o zdravstvu u našem gradu. Ako ništa bar bi trebalo da čitaju komentare na društvenim mrežama gdje veliki broj građana izražava svoje ogorčenje na rad u JZU.

  Moram primjetiti da je menadžment JZU-a najviše pogodio dio moje skupštinske diskusije koji se odnosio na 4 miliona maraka koji je u 2017. godini izdvojen za nabavku opreme i plus 25 miliona maraka za rad i pružanje zdravstvenih usluga kao i sredstva u skoro istom obimu za 2018. godinu.

  Što se tiče operacionih sala to sam ja rekao u svojoj diskusiji na posljednjem skupštinskom zasjedanju, ali na osnovu izvještaja koji je pred zastupnicima pročitao šef Vladinog odjeljenja za zdravstvo prim. dr. Sabrija Čandić iz kojeg se vrlo lako može zaključiti da su operacione sale u katastrofalnom ili u veoma lošem stanju.

  Kada se radi o specijalizacijama bilo bi dobro da menadžment, na čelu sa Nihadom Šibonjićem, javnosti kaže koliko u narednih pet godina ide ginekologa u penziju, koliko pedijatara i koliko anesteziologa, te kolika je ekonomska opravdanost „plastičnog“ hirurga. Koliko je Brčkom potrebno oralnih hirurga, a koliko ih imamo?

  Kada se gospoda iz menadžmenta udostoje i izađu sa ovim informacijama u javnost tada će nam mnoge stvari biti dosta jasnije.

  Nevjerovatno je da nadležni iz JZU Brčko kažu da oprema nije zastarila, a CT aparat nije ispravan, magnet takođe, rengen aparat ne radi kao ni dijagnostički stub za endoskopiju. Ovi aparata su najskuplja i najneophodnija za redovan rad.

  Takođe, kazuju da nije tačno kako student generacije nije prošao na konkursima, a odgovorno tvrdim da je tako jer je dva puta izlazio na konkurs i nije primljen, a umjesto njega primljene su osobe sa „stažom studiranja“ od preko 20 godina. Ovo je lako dokazivo i to će biti vrlo brzo prezentovano javnosti.

  Nadležni u JZU su možda ostvarili svoje lične interese i interese svojih porodica, rođaka, komšija, pa ih javno pozivam da objave spisak primljenih radnika u JZU od početka njihovog mandata do danas i to u svim sferama i to bi trebalo da pokaže na koji način rade i zapošljavaju.

  Na kraju, zbog građana koji vrlo često verbalno napadaju medicinsko osoblje, želim istaći da medicinsko osoblje i ljekari rade profesionalno i najbolje što znaju, ali zbog nedostatka opreme i ljudstva stiče se utisak da su oni odgovorni zbog gužvi, pogrešnih dijagnostika i terapija, a nisu.

  Pozivam građane da sve nepravilnosti u radu JZU u pismenoj formi, telefonskim pozivom ili na neki drugi način prijave menadžmentu JZU.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy one + = 76