More

  Bošnjački institut dodjelom Medalje odao priznanje Dževadu Karahasanu i Safetu Zecu/FOTO

  - Advertisement -

  Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića upriličio je završnu godišnju svečanost na kojoj su dodijeljene Medalje istaknutim ličnostima koje su svojim radom i djelima doprinijele promociji bosanskohercegovačkog društva i kulture.

  Odlukom Upravnog odbora Bošnjačkog instituta dobitnici Medalje su istaknuti slikar, akademik Safet Zec i posthumno književnik, akademik Dževad Karahasan.

  Medalja Bošnjačkog instituta dodjeljuje se kao priznanje Fondacije za značajna ostvarenja i rezultate u oblastima nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, privrede, zdravstva, sporta, kao i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unapređenju, promociji i razvoju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

  Safet Zec, govoreći o ovom priznanju, kazao je da su nagrade stimulans i jedno drago usmjerenje. On je zahvalio Bošnjačkom institutu na nagradi istakavši da je riječ o lijepom gestu.

  Ovaj gest, smatra Zec, dokaz je da postoje ljudi koji misle o stvaraocima i umjetnosti.

  V.d. direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanović-Džuvić navela je da se Medalja Bošnjačkog instituta dodjeljuje najistaknutijima u oblasti književnosti, umjetnosti, naslijeđa, historije…

  “Generalno je bila vodilja – najbolji od najboljih koji su živi među nama. Najbolji slikar živi bosanskohercegovački koji je imao najviše uticaja i na bh. likovnu scenu i internacionalizaciju naše scene je Safet Zec. A akademik Dževad Karahasan je bio nominiran za života kao najveći živući pisac. I zato taj presedan. Nagrada se nije stigla dodijeliti zbog prerane smrti tako da smo na neki način ispravili tu nepravdu i žal što je nismo uručili za vrijeme njegova života”, kazala je Rizvanović-Džuvić.

  Član Upravnog odbora Bošnjačkog instituta Hilmo Neimarlija ovom prilikom je istaknuo da se kroz ovakve nagrade ukazuje na značaj i doprinos Safeta Zeca i Dževada Karahasana za Bosnu i Hercegovinu.

  On je mišljenja da su nas Zec i Karahasan zadužili prije svega veličinom i vrijednošću svog stvaralaštva.

  “Približili su nas. Nas Bošnjake, nas Bosance i Hercegovce Evropi i svijetu”, podvukao je Neimarlija.

  Na završnoj godišnjoj svečanosti Bošnjačkog instituta uručene su i zahvalnice donatorima Bošnjačkog instituta: Seadu Trhulju, akademiku Enesu Kariću, Fondaciji za bibliotečku djelatnost, posthumno Muji Kafedžiću, familiji Džuvić, Medini Roberts i Taneru Aliče.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = one