More

  Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

  Organski sokovi i džemovi kompanije bit će predstavljeni na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Kompanija Bosnaplod tokom 2017. godine dio svoje proizvodnje prilagodila je zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert.

  Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama, površine od 5 ha, podignuti su zasadi organskih jagoda, saopćeno je iz ove kompanije.

  Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.

  Jedan od najvećih razvojnih potencijala BiH

  Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018 u Nürnberg-u.

  Ove godine na sajmu se očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja.

  Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka, jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine.

  “Organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, da bi firme zauzele svoje mjesto na inostranim tržištima potrebno je podići nivo konkurentnosti organske proizvodnje u BiH te intenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja. Država BiH, trenutno, ima veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da se naprave značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja zasada voća”, naglasila je Eldina Muftić, menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management.

  Nova ulaganja

  Kompanija Bosnaplod Brčko posjeduje 140 ha vlastitih plantaža na kojima se uzgaja različito voće koje se koristi u proizvodnji sokova i džemova Kulin.

  Na 90 ha prostiru se stari zasadi, uglavnom višnje, dok se na 30 hektara nalaze novi zasadi višnje, šljive i jagode.

  Ostatak su zasadi aronije i jabuke namijenjeni za industrijsku preradu i proizvodnju.

  U ovoj godini planirana su nova ulaganja na plantažama u segmentu moderniziranje opreme i nabavka kombajna za mašinsko branje višnje.

  [Ustupljeno Otisku]
  [Ustupljeno Otisku]

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty three − = forty eight