More

  Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

  "Svi domaći poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a mi im možemo garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci", istakla je Amra Ekmekčić Nakić, izvršni direktor komercijalnih poslova društva Bosnaplod.

  - Advertisement -

  Kompanija Bosnaplod iz Brčkog domaćim poljoprivrednicima nudi razvoj, partnerski odnos i dodatne edukacije o uzgoju voća, javlja Otisak.ba.

  “Realne potrebe tržišta prevazilaze naše proizvodne kapacitete, stoga kompanija u ovoj godini planira proširiti saradnju sa kooperantima. Svi domaći poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a mi im možemo garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci”, istakla je Amra Ekmekčić Nakić, izvršni direktor komercijalnih poslova društva Bosnaplod.

  Tek u slučaju sezone kada ne mogu nabaviti voće u Bosni i Hercegovini, kompanija se okreće uvozu iz drugih zemalja, ali ulažu maksimalne napore da u saradnji sa vlastima i svim ostalim segmentima društva, a u okviru svog petogodišnjeg plana, prevaziđu i ovaj problem, prvenstveno ulaganjem u zasade i korporaciju, razvijajući jedan sasvim novi sistem obrađivanja zemlje (ako uzmemo u obzir da je pola od obradive zemlje u BiH nezasađeno), navode iz Bosnaploda.

  Također, plan je i da investiraju u pogone koji su planirani van Brčko distrikta, ali u granicama Bosne i Hercegovine.

  Širenje baze domaćih proizvođača

  Bosnaplod je u 2017. godini ostvario saradnju sa više od 2.500 kooperanata, direktnih i indirektnih, od kojih je otkupljeno cca 4000 t voća, dok u novoj godini planiraju otkup više od 8.000 tona voća i nastavak ulaganja u infrastrukturu i prerađivačke kapacitete.

  Širenje baze domaćih proizvođača voća jedan je od strateških ciljeva kompanije Bosnaplod, kako bi se osigurale potrebne sirovine za proizvodnju i preradu voća, a s ciljem korištenja maksimalnih kapaciteta kompanije i zadovoljenja potreba kako inostranog, tako i bosanskohercegovačkog tržišta.

  Bosnaplod u proizvodnji koristi velike količine raznog voća. Godišnje na vlastitim plantažama uzgoje preko 500 tona voća, prvenstveno jagode, jabuke, šljive i višnje, ovisno o planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + seven =