More

  Bosna i Hercegovine očišćena od kasetne municije, do 2030. godine naša država će biti očišćena i od MES-a

  - Advertisement -

  Bosna i Hercegovina je potpuno očišćena od kasetne municije, rekao je danas direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini Saša Obradović i izrazio nadu da će do 2030. godine biti očišćena i od minsko-eksplozivnih sredstava.

  Obradović je istakao da je u Bosni i Hercegovini od kasetne municije od 2011. godine očišćena površina od 14,61 kilometar kvadratni na 140 lokacija, te da su pronađena i uništena 7.932 komada.

  Imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina prethodno uništila sve zalihe ove vrste municije, Obradović kaže da je postala 38. zemlja koja je uspjela ispuniti sve obaveze iz Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije.

  On je istakao da su u ovom procesu učestvovali predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH, Republičke uprava civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH i Norveške narodne pomoći iz Osla.

  Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Rejnertsen rekao je da je oko 250.000 građana Bosna i Hercegovine, koji su nekada bili u opasnosti od smrtonosnih ostataka nakon rata, ponovo slobodno da koristi zemlju u ekonomske, rekreativne i druge svrhe.

  On je dodao da već sutra treba da se fokusiraju na kontaminaciju nagaznim minama u Bosni i Hercegovini i da se to poglavlje što prije zatvori u korist građana Bosna i Hercegovine.

  Šef Odjeljenja za protivminske akcije i razoružanje Norveške narodne pomoći Per Hakon Brejvik rekao je da kontaminacija kasetnom municijom više ne predstavlja prijetnju životima civila u Bosni i Hercegovini.

  Načelnik štaba EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Ovidiju Lungu naglasio je da je EUFOR spreman da pruži podršku vlastima u stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine, kao i da je posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu do potpunog oslobađanja od mina.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = 4