Bosna i Hercegovina se pridružila osmom setu sankcija EU protiv Rusije

Bosna i Hercegovina je među državama koje su se pridružile najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, zbog agresije te države na Ukrajinu.

Vijeće Evropske unije je 6. oktobra odobrilo odluku o uvođenju novog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

- Reklama -

Dogovorenim paketom se u zakonodavstvo EU uvodi osnova za određivanje gornje granice cijene za morski transport ruske nafte u treće zemlje i daljnja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje.

Osim toga, EU je uvela dodatna ograničenja uvoza na drvnu celulozu i papir, cigarete, plastiku i kozmetiku, kao i predmete koji se koriste u industriji nakita, poput kamenja i plemenitih metala, koji općenito ostvaruju značajne prihode za Rusiju .

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

“Zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina, zemlja potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, usklađuju se sa ovom Odlukom Vijeća.

Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća.

Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, objavio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

43 − thirty nine =