More

  Bosna i Hercegovina pozvana na NATO samit u Madridu

  U Madridu će se 29. i 30. juna održati Samit NATO-a. BiH je kao partner pozvana na radnu večeru na nivou ministara odbrane, potvrđeno je za Faktor iz Ministarstva odbrane BiH.

  Na nivou šefova država pozvane su Švedska, Finska, Ukrajina i Gruzija, također partnerske zemlje.

  Delegaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi ministar odbrane BiH Sifet Podžić. U delegaciji će biti i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, Šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u sa sjedištem u Briselu brigadir Edin Fako, ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić.

  Stalna komunikacija predstavnika države BiH sa NATO-om posebno je intenzivirana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

  Sastanak između Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a i delegacije Bosne i Hercegovine održan je jučer u sjedištu NATO-a u Briselu. Na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, naročito u političkom, sigurnosnom i odbrambenom području. Nakon nedavnih izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je zapadni Balkan i BiH, kao dio tog prostora, u fokusu NATO-a i najave inicijative jačanja saradnje između BiH i NATO-a, pokrenuta je procedura izrade paketa pomoći BiH.

  Prošle sedmice ministar Podžić je na poziv Sekretara za odbranu SAD-a prisustvovao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sjedištu NATO-a u Briselu.

  Na marginama sastanka sastao se sa više ministara odbrane, sa kojima je diskutirao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i u Evropi, kao i o poboljšanju bilateralne saradnje i jačanju odbrambenih kapaciteta. Još jednom je naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO savezu, te da je Balkan značajno područje za Evropu i da sve države zajedno moraju raditi na jačanju sigurnosnog ambijenta u regionu, kako bi se stvorili uvjeti za ekonomski razvoj.

  Parlamentarna skupština NATO-a je 13. juna saopćila da se Bosna i Hercegovina nosi s najtežom političkom krizom “u trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine.”

  Naša zemlja je od 2006. godine članica NATO-ovog Partnerstva za mir, političko-vojnog programa ovog saveza. Četiti godine poslije BiH je pozvana da se pridruži MAP-u, kada su ministri vanjskih poslova Alijanse pozvali vlasti u BiH da riješe ključno pitanje registracije nepokretne vojne imovine. Upis nepokretne odbrambene imovine u državi i dalje je ključan.

  U decembru 2018. godine, ministri su odlučili da je NATO spreman da primi prvi Godišnji nacionalni plan BiH pri MAP-u. Zbog blokada koje je stvarao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvi ANP odnosno Program reformi u Brisel je upućen u decembru 2019. godine.

  Učestvovanje u MAP-u ne prejudicira odluku o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina mora nastaviti provoditi demokratske i odbrambene reforme kako bi ostvarila svoje NATO i EU ciljeve i postala dobro funkcionalna neovisna demokratska država.

  Iz NATO saveza konstantno podsjećaju da svakako aktivacija MAP-a ne znači nužno i članstvo, ali daje dobre šanse za taj put, na BiH je da li će to znati iskoristit.

  Tri zemlje Zapadnog Balkana Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora članice su NATO-a.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen ÷ 3 =

  Čitano

  Povezani članci