More

  Bosna i Hercegovina je opet najgora u Evropi! Zašto?

  - Advertisement -

  Među zemaljama koje žele da postanu članice EU, po najnovijoj ocijeni Evropske komisije, koja prati pripremljenost zemalja u 33 područja, od vladavine prava i zaštite okoliša do javnih nabavki i kvalitete statistike, Bosna i Hercegovina je najnepripremljenija država za članstvo u Evropskoj uniji.

  Po usklađenosti našeg zakonodavstva i standarda, kao i njihovoj provedbi, BiH je nešto gora od Moldavije i Kosova, i značajno slabije pripremljena od Crne Gore, Srbije, ali i Sjeverne Makedonije i Albanije.

  “Mnogi u BiH će kazati kako jedan ovakav rezultat nije iznenađenje i kako su mnogi to i očekivali jer su bh. političari najgori u Evropi. Međutim, stvari nisu tako jednostavne i potrebno je postaviti pitanje zašto je to tako i kako bi se stvari mogle popraviti”, kaže u razgovoru za Politicki.ba Adnan Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).

  Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Berlinu objavila je analizu učinka reformi za sve zemlje kandidate za ulazak u EU – od Turske do Ukrajine.

  Njihovi nalazi su poražavajući!

  Ćerimagić ocjenjuje da “uzrok trenutne situacije valja tražiti u dva razloga”.

  “Prvi je da različiti nivoi vlasti u BiH, od kantonalnog do državnog, nikada nisu se sastali i dogovorili ko, kada, kako i uz koje finansije će se usklađivati sa zakonodavstvom i standardima EU.

  Kao država obavezali smo se da to uradimo kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 2015. godine, a to je i dio onih famoznih 14 prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine. U nedostatku tog dogovora, u BiH, već godinama (ako ne i decenijama) svaki nivo vlasti se za sebe usklađuju sa EU zakonodavstvom i standardima, ali s obzirom da to ne rade harmonizirano, rezultat je da smo kao država na dnu ljestvice pripremljenosti.

  Drugi razlog trenutne situacije je što EU kao prioritete u BiH vrlo često postavlja politička pitanja koja i ako i kada se riješe, najčešće nemaju uticaja na pripremljenost BiH za članstvo u EU.

  Dakle, ono što se mora desiti je da nadležni u BiH konačno dogovore plan usklađivanja sa EU zakonodavstvom i standardima, te taj plan krenu i provoditi. To je zahtjevan, politički težak, ali čini se i jedini mogući put.

  Direkcija za evropske integracije BiH, naprimjer, već godinama je spremna za rad na tom planu.

  Mislim da bez toga konkretnog i za građane i privrede korisnog koraka, teško može doći do narednog koraka u EU integracijama, otvaranja pregovora o članstvu”, ističe Ćerimagić za Politicki.ba.

  Politicki.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = five