More

  Bošković: Nastavljamo da promovišemo put BiH ka NATO i EU

  Od pet članica ove inicijative, tri su već članice NATO-a. Sigurni smo da će narednih mjeseci to biti i Makedonija i nastavit ćemo da promovišemo put BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, uvažavajući specifičnu situaciju kakvu BiH ima kada je u pitanju njeno unutrašnje uređenje, kazao je Bošković.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Najbolji okvir za prezentovanje zajedničkih ideja regiona Zapadnog Balkana jesu evropske i evroatlantske integracije, poručio je danas crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, javlja Anadolu Agency (AA).

  Bošković je na sastanku ministara odbrane regiona, koji se održava u Budvi, a koji je okupio ministre odbrane Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u okviru Američko-jadranske inicijative (A-5), kazao da region mora da se okrene onim idejama koje će ga spajati.

  „Činjenica je da smo se saglasili da bez obzira na sve šta je region prošao od 90-ih naovamo nakon raspada Jugoslavije, ako želimo da idemo naprijed, moramo se okrenuti onim stvarima koje nas spajaju, a da kroz dijalog i zajedništvo rješavamo ona pitanja koja su još uvijek otvorena i koja izazivaju pažnju, ne samo regiona već i međunarodne zajednice“, rekao je Bošković na konferenciji za medije u Budvi.

  Istakao je da su najbolji okvir za prezentovanje zajedničkih ideja evropske i evroatlantske integracije.

  „Od pet članica ove inicijative, tri su već članice NATO-a. Sigurni smo da će narednih mjeseci to biti i Makedonija i nastavit ćemo da promovišemo put BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, uvažavajući specifičnu situaciju kakvu BiH ima kada je u pitanju njeno unutrašnje uređenje“, kazao je Bošković.

  On je iskazao nadu da će i neke države postati buduće članice A-5 inicijative.

  „Dali smo jedan doprinos da Srbija, Kosovo i Slovenija u što kraćem roku postanu članice ove inicijative, kao jedan od preduslova za njihove kasnije integracije u Sjevernoatlantski savez. Naravno, poštujemo i drugačija mišljenja, ono što su pojedinačne odluke država, ali ponavljam da je fokus ove inicijative na zajedništvo, a da se otovrena pitanja rješavaju dijalogom“, poručio je Bošković.

  Lora Kuper, pomoćnica asistenta američkog državnog sekretara za odbranu, kazala je da SAD ostaje posvećen bezbjednosti Jugoistočne Evrope na dugoročnom planu.

  „Istorija dokazuje da smo jači kada sarađujemo zajedno. Naša snaga leži u odnosima nas kao saveznika“, kazala je Kuper.

  Ministri zemalja članica A-5 potpisali su zajedničku izjavu o saradnji.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty seven ÷ thirty seven =