Bosanski jezik u Narodnoj skupštini Srbije

  Poslanici bošnjačke nacionalne manjine u srbijanskom parlamentu imaju pravo obraćati se na bosanskom jeziku.

  Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine je predlagač amandmana [Al Jazeera - Arhiva]

  Skupština Srbije usvojila je amandman na prijedlog izmjene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji su predložili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

  Usvojeni amandman na Zakon predviđa da će svaki poslanik u srbijanskoj Skupštini moći govoriti na svom maternjem jeziku.

  Tako i poslanici bošnjačke nacionalne manjine u Skupštini imaju pravo obraćati se na bosanskom jeziku, prenosi agencija Patria.

  Ovaj amandman predviđa da se proširi pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku i na one koji pripadaju manje brojnim nacionalnim manjinama.

  Amandman se odnosi na Član 10. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Srbije dostiže dva posto, ima pravo na sjednicama Narodne skupštine obraćati se na svom maternjem jeziku.

  Afirmiranje brojnih manjina

  Poslanici LSV-a su istakli da bi zakonskim prijedlogom bez njihovog usvojenog amandmana bili onemogućeni Slovaci, Hrvati, Rusini, Romi, Bugari, Rumuni, Vlasi ili Makedonci da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

  Usvojeni amandman poslanika LSV-a proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran nacionalni savjet.

  Na taj način će se u potpunosti afirmirati i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udjela u ukupnom stanovništvu Srbije.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 × one =