More

  Borrell upozorio Dodika: Slijede posljedice ako se zvaničnici RS ne vrate u institucije

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Kada se zvaničnici iz Republike Srpske vrate u državne institucije i osiguraju da one funkcionišu u potpunosti, Evropska unija je spremna da omogući smislen i intenzivan dijalog, a ukoliko do tog dijaloga ne dođe, EU neće imati drugog izbora nego da počne razmišljati o upotrebi svih dostupnih instrumenata, poručio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u pismu upućenom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

  Poruka je stigla kao odgovor na Dodikovo pismo od 18. februara, koje je uslijedilo nakon telefonskog razgovora ova dva zvaničnika.

  Borrell je potvrdio kako glavni cilj Evropske unije ostaje napredak BiH ka članstvu u Uniji, ali je upozorio kako su radnje koje je nedavno poduzeo entitet Republika Srpska “suprotne Ustavu Bosne i Hercegovine, te dovode u opasnost Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu i suverenu državu sa budućnosti unutar EU”, piše N1.

  On je naglasio kako “rukovodstvo RS blokira državne institucije već nekoliko mjeseci, te polako i sigurno vraća unazad 26 godina reformi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma usvajanjem zakonodavstva kojim se uspostavljaju paralelne institucije u sektoru upravljanja pravosuđem i tržištem lijekova”.

  – Ustav ne predviđa utvrđivanje postupka vraćanja prenesenih nadležnosti na entitete – takav postupak ni u kom slučaju ne bi mogao isključiti učešće državnih institucija. Jednostrani koraci za poništavanje ishoda sporazuma o transferu su nezakoniti i osporavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine – upozorio je Borrell.

  Tkođer, istakao je kako bi povlačenje predstavnika entiteta RS iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH bilo “nespojivo sa integracijom Bosne i Hercegovine u EU” te bi ugrozilo ulogu i funkcionisanje VSTV-a BiH, što bi dalje ugrozilo vladavinu prava i osnovna prava svih građana BiH.

  – Uz vladavinu prava kao kamen temeljac proširenja EU, osnivanje VSTV BiH bio je jedan od uvjeta koje je Evropska komisija postavila 2003. godine za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je pravni osnov procesa pristupanja Bosne i Hercegovine EU. VSTV BiH ima ključnu funkciju da garantira nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj državi, objedinjavanjem procedura za imenovanje i odgovornost članova pravosuđa, čime se garantuje jednakost građana pred zakonom na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – naglašava se u pismu visokog EU zvaničnika.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = two