More

  Borell o pregovorima Vučića i Kurtija: Neispunjavanje obaveza vuče posljedice

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavljen je jučer u Ohridu pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka bila je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

  Nakon sastanka, novinarima se obratio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell te istakao da su se dvije zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti.

  Imali smo dug dan, naš cilj je bio da se Kosovo i Srbija dogovore o tome kako će sprovesti sporazum koji su prihvatili na posljednjem sastanku u Biselu. Danas je na stolu bilo da se dogovorimo na koji način će biti sprovedeno. Praktični koraci šta treba uraditi i na koji način treba uraditi.  Imamo dogovor i sporazum kako to da realizujemo, Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu sprovođenja normalizacije odnosa. U okviru tog aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i da provedu sve stavke bez odlaganja. Taj ishod je nastao poslije jako teških pregovara, ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari – rekao je Borell.

  On je pomenuo i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju “Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu”.

  – Za član 7 Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice – rekao je Borell.

  Strane su se složile da sprovedu istragu o nestalima, kao pitanje koje je hitno.

  Prvo smo predložili ambiciozniji i detaljniji prijedlog aneksa ali strane nisu uspjele da postignu dgovor. S jedne strane Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a sa druge strane Srbija je izjavila da neće potpisati ako su bili spremni za sprovođenje. Napravili smo nekoliko kreativnih rješenja, ali strane nisu uspjele da pronađu prihvatljivo rješenje – rekao je Borell.

  Aneksi i sporazum smatraju se usvojenim putem mog saopćenja koje će biti objavljeno, dodaje Borell.

  – Uprkos činjenici da je predložen abicionzniji tekst na samom početku, ono što su strane prihvatile postat će sastavni dio njihovog puta prema EU. Kako bi to bilo konkretno i ja ću pokrenuti rad da formalnom uključivanju pregovora Srbije oko ulaska u EU i u okviru agende o normaliziciji odnosa na Kosovu. Mi kao EU, zahtijevat ćemo da ispune svoje obaveze, jer će one biti dio puta ka EU. Ne ispunjavanje vuče posljedice, jasno je da će obje strane imati veliku korist od ovog sporazuma, ovdje se ne radi samo o Srbiji i Kosovu. Radi se o stabilnosti cijelog regiona – zaključio je Borell.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy seven = 85