More

  Bor od 5.067 godina najstariji na svijetu

  Starost bora, pronađenog u šumama na zapadu SAD-a, utvrđena je naučnom metodom analize mutacije DNK-a.

  - Advertisement -

  Znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu utvrdili su da je bor Pinus longaeva, pronađen u šumama na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, najstarije živo biće na Zemlji.

  Bor u brdima Kalifornije star je 5.067 godina.

  Profesorica iz Utaha Karen Mock potvrdila je kako je starost bora utvrđena znanstvenom metodom analize mutacije DNK-a.

  Nedaleko od tog bora nalazi se još jedan, koji je sa 4.840 godina drugo najstarije biće na planeti. Na trećem je mjestu također bor koji već 3.840 godina živi u Nevadi.

  Staklene spužve stare i do 15.000 godina

  Botaničar sa Sveučilišta u Liverpoolu Joao Pedro de Magalhaes kazao je da u hladnim vodama Anktarktika žive staklene spužve, za koje se pretpostavlja da su stare i do 15.000 godina, ali da to još nije naučno dokazano.

  “Za te spužve znamo još samo da su stare i da imaju spor metabolizam zbog hladne vode u kojoj žive. Najstarije biće za koje postoji znanstveni dokaz jest bor u Kaliforniji”, kazao je Magalhaes.

  Ustaljena metoda određivanja starosti stabala jest brojanje godova na stablu, ali to nije precizna metoda za sve vrste stabala i njena je mana to što se stablo mora posjeći.

  Znanstvena metoda praćenja mutacije DNK-a znatno je kompleksnija i preciznija, tvrde znanstvenici.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = 7